Boldog új év....



Nem válogatás, de mégis. Ellentmondás már az első mondatban. Jellemzően én vagyok. 
Ezek a szeretemfotók . Válogatás, nektek....
Lassan harmadik éve írogatom a recepteket. Nem gyártom előre, pedig egy tisztességes blogger már nyáron a karácsonyra készül...sok recept ami itt szerepel, azért került fel, mert szerettem volna veletek megosztani olyan ízeket, amit lehet nem kóstoltatok, próbáltatok még.  Ilyen a borsodi országrészre jellemző lábatlan, vagy a húsleves töltelékkel. Vannak receptek, amiket kipróbáltam, mert megtetszett, vagy egyszerűen jött fejből.

Mostanában kevesebb recept jut el a blogra. Nincs sok időm rá, és a blog a kikapcsolódás, a fotózással együtt. Lassan inkább fotózás, mint írás.
Egy biztos, a képekkel , a bejegyzésekkel nektek szerettem volna kedveskedni. Csak pár pillanatig, amíg végiggörgetitek az oldalt, csak pár mondatig, amíg elolvassátok a bejegyzést...remélem sikerült.


Azt nem tudom, hogy meddig, és milyen időközönként fogok jelentkezni az új évben, de a  sok kedves komment, amit kaptam tőletek egy egy bejegyzéshez titeket igazol. Jöjjön hát a válogatás a teljesség igénye nélkül:

"Kedves Babett! Élmény volt olvasni a leírást, a képekkel olyan volt mintha én is részt vettem volna. Nálunk a faluban sajnos nincs ilyen közösségi kemence, pedig milyen jó programlehetőséget adna. A párom és az apukája jövőre akarnak nálunk építeni egyet, a helye már ki van jelölve, illetve a tetőszerkezet alappillérjei is ki vannak öntve, úgyhogy van remény, hogy tényleg elkészül. Én még nem régóta sütök kenyeret otthon, egy kezdő amatőr vagyok, de a lelkesedés óriási bennem. A legnagyobb gondom a dagasztással van. Annyira szeretném megtanulni, hogy hogyan kell "jól" dagasztani, de még nem találkoztam senkivel a környezetemben aki meg tudná mutatni. Mi pár éve költöztünk ki falura, nem sok mindenkit ismerek, de remélem összefutok végre valakivel aki tanítóm lehetne. Addig is olvasgatlak tovább..."


" Elkészítettem, maradt ki pár kanállal amit meghagytam friss fogyasztásra a gyerekeim közelharcot vívtak érte:)"



"Kedves Babett!! Nagyon örültem a leírásnak. Lepergett előttem az ötvenes évek eleje. Édesanyám a szomszéd nénivel közösen sütött kenyeret kemencében. Előző nap beáztatták a kovászt (abban az időben nem nagyon lehetett élesztőt kapni, pláne falun). Ez a kenyérdagasztó teknő oldaláról leszedett tészta, nagy érték volt. Reggel hajnalban keltek és dagasztottak. Nagyon nehéz munka volt. Édesapám volt a tűz felelőse, venyigével fűtötték fel a kemencét- nagy szőlőskertünk volt. Ők, ahogy emlékszem (4-5 éves lehettem) szinvonóval nézték, hogy hogy vet szikrát az alja. Én mamár sütőben sütöm a kenyeret, de így is finomabb mint a boltban kapható sok kémiai vegyszerrel felturbózott kenyérnek nevezett valami."



Még sosem ettem birsalmasajtot.....:) de azt hiszem ez is kipróbálandó!!!"




Teljes siker!! Nagyon jó mind a tészta, mind a krém! A család nagyon odavolt érte. A krém tetejére tettem tejszínből vert habot, a felső lapra pedig mázat. Igazi franciakrémest sikerült kreálnom. És nagyon mutatós, gusztusos is volt, mintha igazi vérprofi készítette volna.... Pedig hát! :-) A család már követeli a következő adagot. De hát mikorra gyűlik össze az a sok-sok tojásfehérje? Nagyon köszönöm a receptet! Családi klasszikus született általad."



Nagyon örülök, hogy írtál erről. Nagy családi ünnepekkor nálunk sem hiányozhat a főtt hús, a zöldségek és a töltelék az asztalról. Ahogyan nagymamám is mindig csinálta. A lábatlant is ismerem, főzelékekhez, vagy csak úgy magában, olajban kisütve, nagy kedvenc! Csodás ételek ezek :)"



"Hát ez nagyon jó ötlet. Ki fogom próbálni, tőled hallottam először, itt az ország másik szegletében mi nem szoktunk ilyet főzni. Nagyon szereti a család a tölteléket és a főtt húst is, így biztosan sikere lesz. Nálunk a töltött csirke készül különleges módon, épp azért, hogy sok töltelék kerüljön a tányérra. Tepsiben rétegezve a kicsontozott kicsit előre főzött csirke husi és a töltelék lerakva és megsütve. A töltelék is egy kicsit más, mert nem áztatott a zsemle, hanem pirított és a hús forró főzőlevével van leöntve és így kerül a szokásos módon fűszerezésre."


Igazi őszi, pihe-puha plédbe kucorgós, forró teás, fahéjas almás sütis hangulatú képek!"



Az biztos, hogy egy élmény a kemencében sült házikenyér:) Régebb nagymamám minden héten sütött, most tőle nagynéném vette át, minden pénteken süt az egész családnak egy kemence kenyeret. Olyan hangulata van az egész ceremóniának, este már beszitálni a liszet, kovászolni, reggel korán, nagytatám isten nyugtassa hevítette a kemencét, nagymamám dagasztott, aztán bevetették a kenyeret a lapáton a kemencébe, és déli harangszóra készen is volt, megvertük, megreszeltül a tetejét:) Káposztalevélen sütve imádom:)"


Köszönöm a képeket, jó rájuk nézni és elmerülni a hangulatban..újra és aztán megint:))"


Köszi az isteni receptet, már régóta keresek a kétéves kislányomnak egy PUHA sós nassolni valót, de mindeddig hiába...ennek most nagyon örülök! Ja és megsütöttem és mindent vitt!!! :) Kb fél óra alatt elkapkodtuk és finom volt mellé az ecetes-chillis lilahagyma! :) További sok sikert a bloghoz! Nagyon tetszik!"


 ez a süti is, almás, és még kardamom is van benne, vittem is rögtön:) Köszi Ezzel várom majd haza a Párom:)"



Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni :






Boldog új évet kívánok!

Babette

Megjegyzések

  1. Kedves Babette, örömökben és sikerekben, finom ételekben és szépséges fotókban gazdag boldog új évet kívánok szeretettel! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon boldog Új évet Kívánok Neked!! :)

    VálaszTörlés
  3. B.ú.é.k.!!
    Remélem,idén többet találkozunk offline is:))

    VálaszTörlés
  4. Drága Babette! Nagyon Boldog Ùj Évet Neked! Mindig örülök, ha jössz, és hozol vmi finomságot, csodaszép képekkel!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések