Félbarna kenyér öntöttvas lábasban sütve




Csak egy kenyér.......szimplán. Mostanában nem sütök sokat. Meg nem is főzök. Meg újat se főzök, meg nem is sütök. De ez a kenyér olyan szép lett. Hát megmutatom .

Félbarna kenyeret már sütöttem jénaiban, amiről itt olvashattok Ez most vaslábasban sült. A vaslábas egy csudajó dolog. Állagra, ízre, kinézetre is teljesen más eredményt kapunk, mintha jénaiban sütnénk.

A vaslábasban sütésről itt olvashattok: Vaslábasban sült kenyér


Recept:
60 dkg összmennyiségű lisztből:
9 dkg világos rozsliszt rl 90-es
51 dkg kenyérliszt bl 112,vagy bl 80-as
20-25 dkg öreg tészta , vagy kovász szintén világos rozsliszttel 
kb.3,2 dl víz (lisztfüggő)
1 dkg friss élesztő
1 kk méz
2 tk só
2 ek olaj (elhagyható)


Elkészítés:
Az öreg tésztát ,az élesztőt, a kimért mennyiségből 1 dl langyos vizet, 10 dkg lisztet a mézet jó alaposan összekeverünk. Galuska sűrűségűre. Lefedve állni hagyjuk addig, amíg felfut. Ez kb. 1- 1,5 óra. Ezt a műveletet akár előző este is elvégezhetjük.
A többi hozzávalót belekeverve rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. 20 perc elteltével átgyúrjuk.
Ha megkelt kis cipót formázunk, varrattal felfelé kelesztőkosárban ismét a duplájára kelesztjük. Ez nagyjából 40-45 perc. Sütés előtt a sütőt a vaslábassal együtt előmelegítjük, felforrósítjuk. Ez nagyon fontos, mert így fogunk szép magas kenyeret kapni. Vigyázva, hogy nehogy megégessük magunkat, kivesszük a forró edényt belefordítjuk a megkelt tésztát, lefedjük, és a sütőben fedetten sütjük.
Nekem általában jénaiban 50 percig sül a kenyér, ebben a lábasban 40 perc alatt ropogósra sült a kenyér.
A megsült kenyeret óvatosan egy konyharuha segítségével kifordítjuk, rácsra téve hagyjuk kihűlni.






Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések