2014. június 26., csütörtök

Zsemle kenyérmaggal sütve


A recept megjelent a Kifőztük június számában





Hozzávalók 7-8 db 9-10 dkg-os zsemléhez:

40 dkg liszt (kenyérliszt)
1-1 dl langyos tej-víz
1,5 dkg élesztő
csipetnyi  cukor
1,5 teáskanál só
10-15 dkg kenyérmag
 0,5 dl olaj vagy olvasztott vaj.
3 evőkanál magkeverék

Elkészítés:

A kimért mennyiségből elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, az élesztőt és az eddig hűtőben tárolt kenyérmagot. Alaposan összekeverjük a csipet cukorral, és letakarva szobahőmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ez alatt a tészta felfut, hólyagot vet. Hozzávegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel, vagy géppel, rugalmas, de a kenyérénél jóval lágyabb tésztát dagasztunk. Letakarva kelesztjük egy órát. Félidőben egyszer átgyúrjuk, így még rugalmasabb lesz a tésztánk. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. 7-8 egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük. Egy kis tálkában összekeverjük a magokat. A megformázott zsemlék tetejét megforgatjuk benne. Ezután tesszük a kerek sütőformába. Ismét kelesztjük 30-40 percet. Vízzel alaposan megspricceljük.Előmelegített, forró gőzös sütőben sütjük 200 fokon, majd 15 perc elteltével a hőt visszavesszük 180 fokra. Így sütjük készre.

Kenyérmag híján keverjünk össze előző este 10 dkg lisztet egy csipet élesztővel, 1 dl vízzel. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk egy éjszakán át. Adjuk a tésztánkhoz a kenyérmag helyett.

A kenyérmagról itt olvashattok.


1 megjegyzés: