2014. december 14., vasárnap

Fügés-kávés kenyér pirított mandulával




A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában


Hozzávalók:
 35 dkg kenyérliszt
 5 dkg teljes őrlésű rozsliszt
 25 dkg kenyérmag
 0,5 dkg élesztő
 10 dkg mandula pirítva, aprítva
 1 teáskanál őrölt , pörkölt kávé
  3 evőkanál aszalt gyümölcs vegyesen (füge, meggy, sárgabarack)
 1 teáskanál  só
 1 evőkanál olaj
  kb.2 dl víz



A kenyérmagot az élesztővel, a vízzel alaposan elkeverjük. A többi hozzávalóval együtt  kézzel vagy géppel kidagasztjuk. A  végén óvatosan beledagasztjuk az őrölt kávét, az aprított aszalékot, és a pirított mandulát. Ha elkészült, kelesztőtálba tesszük, és lefedve 20 percet pihentetjük. Ezután átgyúrjuk, duplájára kelesztjük.
A tésztát táblára borítjuk, megformázzuk, majd tiszta, lisztezett konyharuhával bélelt kosárba téve legalább 1 órát kelesztjük.
A sütőt az öntöttvas lábassal együtt előmelegítjük 200-220 fokra. A megkelt tésztát óvatosan a lábasba fordítjuk, a tetejére bemetszést ejtünk, majd lefedett edényben 40-45 percig, forró sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt 10 perccel a fedőt levesszük, a kenyér tetejét kevés vízzel megpermetezzük, így sütjük szép barnára.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




Áldott, békés karácsonyt kívánok! 

Babette

2 megjegyzés:

  1. Különleges kenyérke lett! Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  2. Békés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)

    VálaszTörlés