2014. február 28., péntek

Pácolt csülök kemencében sütve


2014. Elfekvőben volt ez a recept, gondoltam hátha tudok értelmesebb "tányéros" képet készíteni úgy összességében a csülök-köret kombinációról. Hát nem tudtam. Ismétlés pedig már volt. 
Kemencében sült ropogós bőrű pácolt csülök savanyú káposztán párolt gőzgombóccal, rozmaringos sült burgonyával (amiről szintén nincs kép) , és  kenyérrel. Jó kis cím lehetne ugye? Még leírni is hosszú, hát még megenni. 
Aki egyszer is rászánja magát arra, hogy kemencében készíti el kedvenc ételét, az nem fog csalódni.  A csülök pedig ropogós bőrrel az igazi. Akinek jó sütője van otthon megpróbálhatja, de a kemence hőfoka adja az igazi csodát.
Sokáig keresgéltem receptek után. Mindenképpen olyat szerettem volna, ami intenzív pácolás után a hús egészét átjárva ízesíti a csülköt.

A csülök pác receptjét Alexánál a Nem vagyok mesterszakács blog írójánál találtam. Én egy kicsit megtoldottam :)


Pácolt csülök:

Első lépésként páclevet főzünk. Érdemes elsőként a csülköt felönteni vízzel, ha nem tudjuk pontosan mennyi vízre van szükségünk.Annyival, ami kényelmesen ellepi. Ez lesz a páclevünk alapja. A vizet a csülök nélkül feltesszük főni 2-3 fej cikkekre vágott vöröshagymával, 1 nagyobb fej tisztított fokhagymával,  fekete borssal, egész köménnyel, babérlevéllel. Ezt a levet 20-30 percig főzzük , majd kihűtjük. Miután kihűlt, literenként adunk hozzá 6 dkg sót, és literenként fél deciliter vörösbort. A nyers csülköt ebbe a páclébe tesszük, és minimum egy éjszakán át , vagy 2 napig érleljük. 
Sütés előtt a kemencét 2-3 órán át felfűtjük. A parazsat bent hagyjuk. Egy nagyobb fedeles edény aljába zsírt kenünk, ráfektetjük a csülköt, meglocsoljuk bőven a páclével, és lefedve betoljuk a kemencébe. Locsolgatva legalább 2 órán át főzzük, pároljuk. Majd a fedőt levéve 1 órán át ropogósra sütjük. Ezalatt a leve szépen elpárolog, a hús puhára, ropogósra sül. 






Kolbászos, szalonnás savanyú káposztán főtt gőzgombóc:

Akár egytálételként is fogyasztható ez a finom német eredetű recept, amit Gabi barátnőm kivitelezett a csülök kísérőjeként szintén kemencében sütve.Pontos recept nincs, az Ízőrzők Németkérről szóló műsorában látta ő is a receptet, aminek a videóját  itt találjátok




A kemence melegét kihasználva kenyeret is sütöttünk, meg jóféle vajas pogácsát. 


A kemencében sült kenyér receptjét itt olvashatjátok: Kemencés kenyér

Szinte mindegyik kenyér süthető kemencében. További kenyér receptek a blogon

Pogácsa recepteket itt találtok:


2014. február 23., vasárnap

Töltött pizza batyu főzve-sütve



A bajor kifli főzési technikáját használtam ehhez a pizza batyuhoz. Nem igényel sokkal több időt, de a főzéssel teljesen más állagot kapunk a sütés után. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

1 adag pizza tészta:
50 dkg liszt
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 kk cukor
2 teáskanál só
3 evőkanál olíva olaj

továbbá:
tölteléknek sonka, szalámi, pizzakrém, tejföl, reszelt sajt
a batyuk tetejére 2 dkg olvasztott vaj
szezámmag a tetejére

a főzéshez:
3 liter víz
1 teáskanál cukor
fél csomag szódabikarbóna



Elkészítés:

Pizzatésztát készítünk a fenti hozzávalókból. Duplájára kelesztjük, majd 16 egyenlő részre osztjuk.  Kis körökké nyújtjuk, sodorjuk, majd megpakoljuk a töltelékkel. 
Én most 8 db-ot pizzakrémmel , sonkával sajttal töltöttem, a másik felét pedig tejföllel, csípős paprikás szalámival, sajttal.



A köröket kis batyukká fogjuk össze, és jó alaposan összenyomkodjuk, hogy fövés-sülés közben ne nyíljanak szét. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Így kelesztjük még legalább 20 percet.
Addig felforraljuk a vizet, beletesszük a cukrot, a szódabikarbónát.
A kis batyukat négyesével 30-40 másodpercig főzzük ebben a vízben, majd szűrőkanállal kiszedjük, és a végleges helyére a tepsire tesszük. Olvasztott vajjal lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, és forró sütőben ropogós barnára sütjük.






2014. február 16., vasárnap

Kovászos kukoricás kenyér


Egészen pontosan 2 evőkanálnyi öreg tésztám volt a hűtőben. 2 napig etetgettem, szépen felfutott jó kovászos illata lett.
Egy kevés élesztővel , kukorica liszttel intenzív kukorica ízű kenyér készült belőle.



Hozzávalók:

20 dkg aktív kovász
1 dkg élesztő
10 dkg kukorica liszt
40 dkg kenyérliszt
2 teáskanál só
kevés méz
kb. 2,5 dl folyadék
1 evőkanál olíva olaj

Elkészítés:

A hozzávalókból rugalmas kenyértésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük, félidőben egyszer átgyúrjuk.
Lisztezett felületen megformázzuk, forró sütőben előmelegített vaslábasba borítjuk, tetejére bemetszést ejtünk, és lefedve sütjük úgy 40 percig. Végül fedő nélkül sütjük 5-10 percet.

Az öntött vas lábasban sütés előnyeiről itt olvashattok