Fonott kalács


Nem szoktam recepteket ismételgetni, de ezt most megteszem. Ez a tészta, ez az eljárás nemcsak a hagyományos már előzőekben leírt "csíkos" kalácsnak remek. Fonottan készítettem most. Remekül működik. Nem kel túl, szépen megtartja a formáját, és hihetetlenül foszlós. Nem beszélve arról, hogy nem kell csak egyszer keleszteni. 
Dagasztás közben úgy tűnhet, hogy keményebb a tészta az átlagosnál. Ez azért van, mert nincs kelesztve, hanem dagasztás után rögtön formázva. De a formázás után a 40 perces kelesztés bőven elég. 
Aki nem szereti az édesítő ízét, az természetesen cukorral is elkészítheti. Ehhez a mennyiséghez 8-10 dkg cukor kell. A receptben leírtakból 6 db 20 dkg-os kis fonott kalács készíthető.




Hozzávalók: 

60  dkg liszt 
3 dl tej
1 dl étolaj
3 dkg élesztő
csipet só
30 szem édesítő tabletta vagy
10-15 dkg cukor
3 ek. keserű kakaópor
1 mokkáskanál vanília kivonat
1 tojás a kenéshez!!!

Elkészítés :
A tejet meglangyosítjuk és az édesítőtablettákat feloldjuk benne. Kis idő kell neki, nem baj, ha a tej melegebb, mire elolvad a tabletta, a tej is langyosra hűl. Utána belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk feloldódni a tejben. Minden hozzávalót (a kakaópor kivételével!!!) a kenyérsütő üstjébe pakolunk és a szokott kalácstészta dagasztás módszerével bedagasztunk. Ha kész a dagasztás ketté vesszük a tésztát és az egyik felébe 3 ek. keserű kakaóport dagasztunk. A kakaóport keverjük ki 1-2 evőkanál langyos tejjel, így elkerülhetjük, hogy a mindenünk kakaóporos legyen, és a tésztába is könnyebben dagasztható :) Ha valaki édesen szereti ehhez a kakaó porhoz még tehet 4-5 szem édesítőt porrá törve --én nem szoktam. 
És! Nem kelesztjük langyos helyen a tésztát, hanem azonnal dolgozhatunk vele. Mégpedig: a fehér és a barna tésztát 3-3 felé osztjuk  : 3 fehér és 3 barna gombócunk lesz.

Ezután tetszés szerint járunk el. Tovább harmadoljuk a kis gömböket. Hosszúkásra sodorjuk és 3 szálat összefonunk.
Így lesz 6 db kicsi 20 dkg-os kalácsunk. Természetesen nagyobbakra is készíthetjük. 
Én most 4 gombóckából csíkos kalácsot sütöttem, kettőből pedig kis fonottakat.
A friss tészta rugalmas, könnyű vele dolgozni. Formázás után tojással lekenjük, kb. 40 percet kelesztjük, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. 






Megjegyzések

  1. gyönyörű lett ismét Babett! Biztosan finom, de engem megint a képek varázsoltak el. Egyszerűek, ízlésesek, olyan Babett-esek.... :-) puszi!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm :) Mikor jössz haza?

    VálaszTörlés
  3. Istenem...Bármit oda dobhatnál akkor is szuper ,hangulatos képek lennének...de így ...nem is tudom már mit írjak :) Szuper képek!

    VálaszTörlés
  4. Pont akartam kérdezni, hogy mit ajánlanál cukorral készìtett verziòra, de meg is kaptam a választ! :)) Alig várom, hogy majd otthon elkészìthessem!!!
    És hát a képek..............

    VálaszTörlés
  5. Sajnos, nem kóstolhatom, de az, hogy POMPÁSAN néz ki, állítom. Megint ismétlem önmagam, gratuláliok a csodás eredményhez:) Remélem, a sok-sok munka mellett marad időd sütni-főzni-fotózni-receptet írni. Eddig sikerült, bízom benne, hogy a kitartásod megmarad!

    VálaszTörlés
  6. De nagyon őrülök, hogy ide tévedtem..
    :-)

    VálaszTörlés
  7. How can we see this directions in English?

    VálaszTörlés
  8. Oh my, thank you! I had no idea Google translate existed!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések