2013. július 20., szombat

Zablisztes cukkini pogácsa zöld fűszeres kencével



Tobzódunk a cukkini-csillagtök  kombinációban. Ami nem baj. Használjuk ki, amíg szép zsenge példányokhoz jutunk. 

Zablisztes cukkini pogácsa

Hozzávalók:

1 nagyobb de még zsenge cukkini
2 db tojás
só, bors,
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál pehelymix (nálam 5 féle búzafajta keveréke)
teljes kiőrlésű zabliszt 

A kencéhez:
oreganó, kakukkfű, menta egy nagy csokorral
 kevés só
 1 gerezd fokhagyma
1 doboz alacsony zsírtartalmú tejföl
pár csepp olívaolaj

A cukkinit alaposan megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk, állni hagyjuk. Addig elkészítjük a kencét. A zöld fűszereket apróra vágjuk. Hozzákeverjük a tejfölhöz a sóval, a zúzott fokhagymával, az olívaolajjal együtt. Behűtjük. A cukkinit alaposan kicsavarjuk. Elkeverjük a többi hozzávalóval és annyi zablisztet adunk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, kanálnyi adagokat sütünk. A frissen sült pogácsákat a fűszeres tejföllel kínáljuk.





2013. július 15., hétfő

Zöldbabsaláta corzetti tésztával


Az én anyukám minden nyáron ellát minket zöldbabbal. Frissen szedve, roppanósra főzve önmagában is nagyon finom, de egy -két barátjával összedobva igazán finom egytálételt lehet készíteni belőle. Tekintsünk most el a klasszikus zöldbab főzeléktől és habart levestől. Ha a bab főzési idejére, és technikájára odafigyelünk, biztos sikerben lesz részünk. A múlt héten a húgommal főzőcskéztünk, csak úgy találomra dobtuk össze a zöldbab salátát, majd azt a receptet is hozom.
Mióta Petra , és Elena megmutatta a corzetti csodálatos világát, mindig forog az agyam mit is lehetne belőle készíteni. Ez a tészta annyira finom és szép, hogy bármilyen kiegészítővel remek páros. A tészta szép mintájával  ez a fogás akár főételként is feltálaható. A corzetti receptjét , elkészítési módját itt megtalálod. Ha nincs ilyen tésztád, akkor bármilyen másfajta tésztával is készíthető.



Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg száraztészta
2 maroknyi friss zöldbab
2-3 evőkanál olívaolaj
frissen facsart citrom leve ízlés szerint
2-3 gerezd fokhagyma 
friss vagy szárított  oregánó, kakukkfű
1 csapott teáskanál chilipehely
só, őrölt bors
2 dl natúr joghurt

Elkészítés: 
A zöldbabot sós olajos lobogó forró vízben pár perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük, és rögtön jeges vízbe tesszük 1-2 percre, majd ismét leszűrjük. Így megtartja roppanós frissességét. A főzővizet felfogjuk,visszatesszük főni, abban főzzük ki a tésztánkat. Fövés után azt is leszűrjük. Elkészítjük a dresszinget. Az olívaolajat, a citromlevet, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, csipetnyi cukrot,az apróra vágott oregánót, kakukkfüvet  és a chili pelyhet alaposan elkeverjük. A babot, a tésztát, és a dresszinget összeforgatjuk. Tetejét megszórjuk friss fűszerekkel. Extraként joghurtot, sajtot kínálhatunk mellé.







2013. július 11., csütörtök

Darás meggyes rétes



A legjobb....szeretjük, mert egyszerű, mert nyári, mert nagyon meggyes....

Mindig úgy gondoltam, hogy egyszer én is fogok rétestésztát nyújtani. Hát nem. Ez még nem történt meg. Igaz a tészta sem a bolti leveles....bolti, de vajas. Rájöttem, hogy a bolti leveles nem igazán rétesszerű. vagy még nem sikerült eltalálnom? De a bloti vajas tészta igazán remekül viselkedik rétesnek. Szóval ez egy ál rétes, de a miénk, és ettől jó.


Hozzávalók:
1 csomag 50 dkg-os vajas leveles tészta
1 kg meggy magozva
30 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
2 nagy evőkanál búzadara

Elkészítés:
A meggyet kimagozzuk, majd a cukorral összekeverjük. Állni hagyjuk. Miután levet engedett alaposan kinyomkodjuk, a levét felfogjuk egy tálkában. Ez a kicsavart lé lesz kb. 3 deciliter. Ha több azt kiöntjük. A 3 dl levet feltesszük főni, majd a 2 evőkanál búzadarával besűrítjük.  A leveles tésztát 2 darabba vágjuk , kinyújtjuk. A langyosra hűlt masszát összekeverjük a meggyhússal, kettévesszük, és a hosszúra nyújtott lapok szélére kenjük. Feltekerjük, végeit aláhajtjuk, tepsire rakjuk. Tetejét tojással lekenjük. Közepesen forró sütőben aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve (is) tálalhatjuk. 
Forrón ragacsos és ki is folyik sülés közben a töltelék., de pár óra múlva már szépen szeletelhető. A meggy savanykásságától függően a cukor mennyisége változhat.







2013. július 7., vasárnap

Hagymás burgonyás kifli



Tudom, tudom, hogy nyár van. Meg meleg. Meg "nem kapcsolom be a sütőt úgyse pedig úgy megennék valamit" állapot uralkodik mindenkin. De ezt ne hagyjátok ki. Mert nagyon finom. Most amúgy is jön valami eső féle- igaz itt még híre sincs- attól hűvösebb lesz. De nem lehet salátán élni egész nyáron. Néha kell egy kis szénhidrát :) Nem ??? 
Már egy hete az orromban van az egyik üzletünkben frissen sülő hagymás kifli íze. Vettem, ettük, megettük. Jó volt. Tudjátok, amit fagyasztóból kivéve sütnek. Na az. Pont az. Gabi barátnőmmel, "nővéremmel" meg is beszéltük, hogy sütni kéne :D
Ez meg pont majdnem olyan.....gondolkodtam, milyen tészta is lenne erre a legalkalmasabb. Mindenképpen lágy, foszlós. Ezért került bele burgonya és olaj.

Hozzávalók 12 db-hoz:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
3 nagy evőkanál főtt , áttört burgonya vagy maradék püré
3 evőkanál olaj
kb. 3 dl tej, nem biztos hogy kell, lisztfüggő!

továbbá:
1 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
1 -2 nagy fej vöröshagyma







Elkészítés:

A hagymát nagyon apró kockára vágjuk. A vaj-olaj keveréken lassú tűzön ropogósra sütjük. Nagyon lassú tűzön. Ez akár 10 perc is lehet. A krumplit, ha nincs előfőzzük, megtörjük, kihűtjük.
A dagasztó tálunkba szitáljuk a lisztet , közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, a kimért langyos  folyadékból öntünk rá egy keveset, elkeverjük az ujjunkkal, betakargatjuk és megvárjuk,amíg az élesztős kovász szépen feljön.
Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót. Lágy tésztát dagasztunk. A dagasztás végén a kihűtött sült hagymát is hozzákeverjük. pár perc alatt beledagasztjuk a tésztánkba. 
Letakarva duplájára kelesztjük. Ezután 12 egyforma darabba vágjuk, gombócokat formálunk,majd ismét pihentetjük 10-20 percet. Ezalatt a sikérszálak szépen megnyúlnak és nagyon könnyen lehet dolgozni a tésztával.
Egyesével hosszú ovális alakúra nyújtjuk, feltekerjük, majd még nyújtogatjuk így is, hogy szép vékony formás kis kiflik legyenek.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarjuk, kelesztjük 25 percig. Ezalatt a sütő is felmelegszik.
Forró, gőzös sütőben sütjük szép barnára.
Érdemes a tésztával 2x-re dolgozni, hogy a  kiflik ne keljenek túl.

Konklúzió: az eredetire nagyon hasonlító példányokat kapunk :D :D :D