Szalagos fánk


Egész pontosan ezen a néven szerepel minden szakácskönyvben . Szalagos vagy sem, azt nem tudom, de finom. És ez a lényeg.

Mindenfajta hűhót tessék félretenni, aki sütésére vállalkozik. Nincs benne hókuszpókusz. Semmi varázslat. És nem kell túlmisztifikálni azokat a szalagokat. Van/nincs-mindegy. A gép megdagasztja. Duplájára keleszti. Ember kiborítja deszkára, kiszaggatja , pihenteti, fejjel lefelé forró olajban kisüti. Nem baj, ha nem szabályos, nem túl magas. Csak finom legyen. Házi baracklekvárral az igazi, meg sok porcukorral. Én szoktam töltve (is) készíteni. Mondjuk magozott meggyel.




Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 ek porcukor
csipet só
5 dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
1 pohárka (2 cl) rum

Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk. Másfélszeresére kelesztjük. Deszkára borítjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kerek szaggatóval kis tésztákat szúrunk ki a tésztából. Letakarva pihentetjük egy fél órát. Olajat forrósítunk egy nagyobb  lábasban. A tésztákat a forró olajba rakjuk,úgy, hogy az az oldala, ami a deszkát érte, felfelé legyen. Közepükbe mélyedést nyomunk. Rögtön letakarjuk fedővel. Kis idő múlva megfordítjuk a fánkokat az olajban, de már nem fedjük le. Szűrőkanállal kiszedjük. Porcukorral, lekvárral kínáljuk.

Meggyes változat:

Fagyasztott, vagy befőtt meggyet kimagozunk, levétől lecsepegtetünk. A kiszaggatott fánkokból egynek a közepébe teszünk egy adag meggyet, egy másik koronggal pedig befedjük. Széleit összenyomkodjuk. Pihentetjük, majd úgy sütjük, mint a hagyományos fánkot. Ha nagyobbra szaggatjuk, akkor elég egy korongot félbehajtani, összenyomkodni és kisütni.










Forrás: Süteményeskönyv

Megjegyzések

  1. Hmmmm...Összefutott a nyál a számban:)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, nagyon játszom a gondolattal, hogy holnap fánk lesz, ez a meggyes változat kifejezetten tetszik, mert imádok minden meggyes dolgot :)

    VálaszTörlés
  3. hmm, én is igen megkívántam, pedig az olajban sült dolgokat nem igazán kedvelem ;)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszták! A varázslással egyet értek.. :))

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek a fotóid és ezek a fánkok.... Megennék most belőle egyet-kettőt. De előtte szeretnélek meghívni egy játékra. Részletekért látogass el hozzám: http://koskacukor.blogspot.hu/2014/01/jatek-ismerjuk-meg-egymast.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések