Kemencében sült kenyérlángos
Valahogy kimaradt...mindig be akartam írni, de kimaradt...mert mindig sütjük, van hogy egyszerre több tíz tepsivel? De most megpróbálok a "löttyintésnyi olaj", és a "pár kanálnyi" mértékegységektől megválni :)
Ezt a kenyérlángost otthoni körülmények között gázsütőben sütve is el lehet készíteni, mi általában(szinte mindig) kemencében szoktuk.
Az első és legfontosabb a kemence felfűtése. 2-3 óra hossza a kemencétől függ. A lényeg, nem kell a parazsat kikaparni, mint a kenyérsütésnél. Amikor már jó forró a kemence a parazsat egyszerűen hátra kell tolni a kemence végébe. Kicsit szellőztetni, aztán mehetnek be sorba a tepsik. Ne tegyük túl közel a parázshoz, mert a kenyérlángos széle könnyen megég.
Nagyon sokféle receptet hallottam, olvastam, nekünk a következő recept vált be a legjobban saját verzióban:
Hozzávalók 1 nagyobb gáztepsihez:
50 dkg liszt
2-3 szem főtt, áttört burgonya
1,5 dl a burgonya főzővizéből
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 tk só
csipet cukor
2-3 evőkanál olaj
Tetejére:
1 nagy tejföl (minimum 375 gr-os)
2 gerezd fokhagyma ,esetleg pár szál medvehagyma apróra vágva
kevés só
3 fej lila hagyma karikára vágva
kockázott bacon 15-20 dkg
esetleg sajt a tetejére
Elkészítés:
A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk. Hagyjuk a duplájára kelni. A nagy gáztepsinket kikenjük vékonyan zsiradékkal, majd belenyújtjuk a tésztát. Kicsit rusztikusabb , vastagabb lesz a tészta. A kemencébe vetés előtt nem szoktuk sokat keleszteni,mert a kemence hője elegendően megemeli a tésztát.
Ha otthon , sütőben sütjük, a sütőt elég akkor bekapcsolni, amikor a tepsibe rakjuk a tésztát.
A tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával, a sóval. Rákenjük a tésztára, megszórjuk a lila hagymával, majd a baconnel és a forró kemencében/sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Ma ilyeneket fogunk sütni egy szép új kemencében. Múltkor hozzáértő vendégnek sült itthon, azt mondta, életében ennél finomabb kemencés lángost nem evett:)
VálaszTörlésNálunk is nagy sikere van :)
Törlés