2014. október 9., csütörtök

Őszi kenyér



A recept megjelent a Kifőztük októberi számában

Hozzávalók 1 db kerek kenyérhez:

20 dkg kenyérmag
1,2 dkg friss élesztő
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg világos rozsliszt
25 dkg BL 80 kenyérliszt
fél pohár joghurt
 2 dl víz
3 mokkáskanál só

Továbbá:
1 fej lila hagyma
1 teáskanál méz
1 evőkanál kacsa zsír
1 teáskanál vaj
1 kis fürt piros szőlő (elhagyható)
2 marék dió, mogyoró apróra vágva , megpirítva



Elkészítés:
A lila hagymát apróra vágjuk, a vaj, zsír keverékén lassú tűzön megsütjük, közben a mézzel ízesítjük. Kihűtjük. A Diót, mogyorót apróra vágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk. 
A kenyér tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk. A dagasztás vége felé beleteszünk 8-10 szem kék szőlőt, ami csodásan megfesti az egyébként is barnás tésztát. A végén  belegyúrjuk a magokat, a kihűlt sült hagymát. 
A tésztát langyos helyen duplájára  kelesztjük. A megkelt tésztát kezünkkel ellapogatjuk. Megszórjuk a maradék szőlőszemekkel és óvatosan, hogy a szemek ne törjenek cipót formázunk a tésztából. Szakajtóban újra kelesztjük 30 percet. Előmelegített, forró vaslábasba borítjuk, fedővel lefedjük. 20 percig 220 fokon, további 20-30 percig 200 fokon sütjük.Mielőtt kivesszük, 5 percig fedő nélkül hagyjuk sülni.
Önmagában is nagyon finom, de egy sósabb kecskesajt méltó kiegészítője ennek az őszi kenyérnek.



1 megjegyzés: