2015. július 28., kedd

Grillezett csirke rozmaringnyárson

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában


Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
tengeri só
2 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál olívaolaj
frissen facsart citromlé
rozmaringág
továbbá:
bambusznyársak

A csirkemellet felkockázzuk. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a zúzott fokhagymával, a citromlével és az olajjal. A rozmaringágakat összefogjuk 1-1 nyárssal, így húzzuk fel rájuk a húsdarabokat. Forró grillen mindet készre sütjük. Friss salátával tálaljuk.




2015. július 27., hétfő

Sörös kenyér öntött vas lábasban sütve

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában



Hozzávalók:
az elő tésztához:
10 dkg kenyérmag
5 dkg liszt
0,5 dl dl víz

továbbá:
40 dkg kenyérliszt
10 dkg világos rozs liszt
1 teáskanál  só
1 evőkanál olaj
2 dl sör
0,5-0,7 dl víz (lisztfüggő)
1 dkg élesztő
&
 magvak tetszőleges mennyiségben




Az előző kenyerünkből elvett kenyérmagot a liszttel vízzel kikeverjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk másnap reggelig. A többi hozzávalót az elő tésztánkhoz rakjuk, rugalmas kenyértésztát dagasztunk.  Letakarva kelesztjük 15 percet, majd  átgyúrjuk 2-3 x 10 percenként. A megkelt tésztánkat óvatosan megformázzuk, konyharuhával bélelt lisztezett kelesztő kosárba rakjuk. Újra kelesztjük 30 percet. A sütőt az öntött vas lábassal együtt előmelegítjük , a megkelt tésztát belefordítjuk. Lefedve sütjük 250 fokon 30 percet. A hőt visszavesszük 200 fokra. Így sütjük 15 percet. Rácsra téve hűlni hagyjuk.

2015. július 24., péntek

Grillezett gyümölcsnyárs mentás csokoládészósszal



A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában


Hozzávalók
alma
banán
cseresznye
eper
mangó
körte
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál kókuszzsír

A gyümölcsöket felkockázzuk, daraboljuk. Váltakozva nyársra húzzuk, forró grillen megsütjük.
A csokoládét darabokra tördeljük, hozzáadjuk a mentát, a kókuszzsírt, majd vízgőz fölött megolvasztjuk. Alaposan összekeverjük. A grillezett gyümölcsöket a csokoládészósszal kínáljuk.


2015. július 18., szombat

Mentás-citromfüves jostalimonádé


A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában



Hozzávalók:
1 l víz
2,5 dl Panni bio jostaszörp
jégkocka tetszőleges mennyiségben
1-1 csokor friss citromfű és menta





A jégkockát kancsóba tesszük, felöntjük a szörp és a víz keverékével. A citromfüvet és a mentát kissé összetörjük/morzsoljuk, hogy az ízük intenzívebb legyen, majd a kancsóba szórjuk. A limonádét poharakba merjük, szívószállal kínáljuk.

A szörpöt a Panni biztosította.
A limonádé bármilyen szörppel elkészíthető







2015. július 16., csütörtök

Görög tésztasaláta




A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában


Hozzávalók
10 dkg Molnár tészta - orsó
10 dkg feta sajt
paradicsom, uborka, lila hagyma (tetszőleges mennyiségben)
1 kisebb csokor friss menta
az öntethez:
1/2 citrom leve
3 evőkanál olívaolaj
morzsolt oregánó
őrölt bors

A citromlevet, az olívaolajat, a fűszereket  összekeverjük egy csészében, és hagyjuk 1 órát állni, hogy az ízek összeérjenek. A tésztát kifőzzük, lecsepegtetjük.
A paradicsomot, az uborkát, a hagymát cikkekre daraboljuk, a fetát kockákra vágjuk , a mentát felaprítjuk. A hozzávalókat befőttesüvegbe rétegezzük, meglocsoljuk az öntettel, majd lezárjuk az üveg tetejét. Munkahelyi ebédnek vagy piknikfogásnak is kiváló.