2016. január 16., szombat

Céklahumusz




A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin  januári számában is


Bámulatos a természet. Színben,ízben egyaránt...
Olyan mesebeli mint ezek a színek.


Hozzávalók
25 dkg cékla
25 dkg konzerv-csicseriborsó
2 evőkanál tahini
1/2 citrom
3 gerezd fokhagyma


1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg dió
2 szál friss kakukkfű
1 babérlevél
őrölt bors











A céklát feldaraboljuk, és nagyobb alufóliára pakoljuk. Rátesszük a pucolt fokhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, valamint beletesszük a citromot, aminek előzőleg kicsavartuk és félretettük a levét. Az egészet jól becsomagoljuk, tepsibe helyezzük, és 1-1,5 órán át sütjük.
A megpuhult céklát meghámozzuk, a kakukkfüvet és a babérlevelet eltávolítjuk. Turmixgépbe rakjuk a céklát, a megsült fokhagymát, a lecsepegtetett csicseriborsót, a citromlevet, a tahinit és a diót. Ízesítjük az olívaolajjal, a balzsamecettel, 1 nagy csipet sóval, kevés borssal. (Ha a fokhagyma nagyon megsült volna, akkor pótoljuk friss gerezdekkel.) Az egészet alaposan összeturmixoljuk.
A humusz finom szendvicsek remek kísérője lehet, de pirítósra kenve, zöldségekkel fogyasztva is kiváló étel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése