2016. július 16., szombat

Vajas burgonyás pogácsa




Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1/2 dl langyos tej
12 dkg vaj + 3 dkg a kenéshez
2 nagyobb főtt, áttört burgonya
1 tojás
1,5 dl tejföl
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál cukor
a tetejére:
1 tojás


Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a burgonyát, elmorzsoljuk bennük a vajat. Kis mélyedést készítünk a közepére, ide adagoljuk a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk; ha nagyon ragad, szórunk még hozzá lisztet. Amikor összeállt, kb. 1/2 órát letakarva pihentetjük. Lisztezett felületre borítjuk, és a kívánt vastagságra nyújtjuk. Megkenjük a 3 dkg lágy vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd a két végét felhajtjuk. Újabb fél órát pihentetjük letakarva. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepes pogácsákat szaggatunk. Tepsire sorakoztatjuk, tojással lekenjük.10-15 percet pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése