Magvas kenyér kemencés jelleggel
Egyszerű öreg tésztával sült kenyér, sok-sok magocskával a belsejében....
Hozzávalók:
50 dkg fehérliszt
10 dkg zabliszt, vagy bármilyen más liszt, készülhet csak fehér lisztből is
25 dkg öreg tészta (rozsos: az összmennyiségből nekem 10 dkg teljes kiörlésű rozsliszt)
1 dkg élesztő
3, 2 dl víz
2 evőkanál olaj
3 teáskanál só
8 evőkanál magkeverék
Elkészítés:
Az öreg tésztám legalább 5 napos volt. Előző este elkevertem 2 dl vízzel, 20 dkg liszttel a kimért mennyiségből, az élesztővel. Letakarva hagytam a "jó hűvös" :( konyhában. Másnap reggel a többi hozzávalóval elkevertem, és rugalmas tésztát dagasztottam. A magokat száraz serpenyőben megpirítottam, majd a végén hozzádagasztottam. Duplájára kelesztettem, félidőben egyszer átgyúrtam. Majd megformáztam, sütőpapírral bélelt sütőformába tettem. ismét kelesztettem. A sütőt előmelegítettem, aljába kis lábaskába vizet tettem. A tésztát meghintettem liszttel, bevagdaltam, és forró sütőben sütöttem szép ropogósra.
Gyönyörű lett Babett! (Y)
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm :)
TörlésIstenien néz ki! Meg nem mondtam volna, hogy nem kemencés kenyér... Csodás!
VálaszTörlésnagyon tetszik!
VálaszTörlésazt hiszem, jó lesz barátságba kerülnöm az öregtésztával, még szemezünk egymással :)
Szép, mint mindig!
VálaszTörlésMivel kemencében van szerencsém sütni, de csak kéthetente, s nagyon szeretjük mi is az ilyen jellegű kenyereket, kikísérleteztem, hogyan lehet hasonló vastag héjú kenyeret sütni. Persze nem ugyanaz, csak az érzés. :-)) Ez a lisztes szórás tetszik!
VálaszTörlésMi is kemencében sütünk, általában hetente-havonta. Annyira más az íze, az állaga. Aki egyszer megszokja a jó kemencés kenyeret, nehéz leszokni róla :)
TörlésKedves Babette. Szeretném megtudni, hogy ehhez a mennyiséghez milyen méretű sütőtepsit használsz. Köszönöm a válaszod.
VálaszTörlésA kenyeret egy Zenker széthúzható kenyérsütő dobozformában sütöm. A mélysége 11 cm, a szélessége kb. 14 cm, a hossza 28-és 40 cm között változtatható. Én kb. 32 cm-re húzom szét.
Törlés