Teljes kiőrlésű kenyér


Nagyon régóta sütöm ezt a kenyeret, de a blogra valahogy nem került fel. Ilyenkor tavasszal különösen szeretjük, a sok zöldséggel, finom hideg joghurttal , pirítva egy kis zsályával, és olíva olajjal remek kenyérke.

Hozzávalók:

30 dkg aktív kovász ( fele-fele arányban bl 80 -as kenyérliszt és teljes kiőrlési rozslisztből)
30 dkg teljes kiőrlésű liszt vegyesen ( tönköly, zab,rozs)
0,5 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál méz
2 dl folyadék vegyesen joghurt és víz
2 evőkanál olíva olaj
2 mokkáskanál só
3 evőkanál  aprított pirított dió
2 evőkanál zabpehely, tökmag, szezámmag vegyesen



Érett , aktív kovász  az igazán jó ehhez a recepthez . A kovászt elkeverem a meglangyosított folyadékkal,kevés liszttel az élesztővel a mézzel. Hagyom szobahőmérsékleten pihenni, éledezni 1-1,5 órát. Addig megpirítom a diót és a magokat száraz serpenyőben. Miután az élesztőn már látszik, hogy szépen dolgozik a többi hozzávalót is hozzáteszem. Kézzel dagasztom, hiszen sok a teljes kiőrlésű liszt benne. Kissé ragacsos, lágyabb tésztánk lesz, ami nem baj. Lisztfüggő minden recept, ezért elképzelhető hogy kicsivel több, vagy kevesebb folyadékra lesz szükség. Letakarva duplájára kelesztem.Ez lehet több óra is. Félúton egyszer-kétszer átgyúrom. 3 egyforma darabba veszem, és tetszőleges formára igazítom. Most kerek kis bucik lettek. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, letakarva duplájára kelesztem. Ez újabb 45 perc. A sütőt előmelegítem. Jól megpermetezem vízzel, vagy rakok egy kis tálkába vizet a a tepsi alá. A tetejét is megkenem vízzel, megszórom egy kis maggal, és 200 fokon  barnára sütöm. 

Kovász  hiányában előző este, vagy akár 2 nappal is a folyadékból , a megadott mennyiségű lisztből 10 dkg -ból, valamint 10 dkg bl 80-as lisztből, kb. 2 dkg élesztőből gyors kovászt készítünk. A hozzávalókat összekeverjük, és letakarva erjedni hagyjuk. A maradék hozzávalókat belekeverve a recept szerint dolgozunk tovább.







Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések