Sárgarépás, magvas kenyér





Gazdag, igazi őszi kenyér. A friss kerti sárgarépa, a pirított magvak teszik ízletes kenyérré.Rajongásom az ilyen típusú kenyerekért megosztó. Megértem. Nem szeretheti mindenki. Éppen ezért előfordul, hogy csak magamnak sütök, kisebb mennyiségben. Amikor hagyományos szögletes kenyeret sütök, ez a kisebb kenyérke pont befér a széthúzható doboz mellé a sütőbe. 





Hozzávalók 2 kisebb, vagy 1 nagyobb sütőformához:

40 dkg BL 80-as liszt
5 dkg zabliszt
5 dkg graham liszt
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál méz
3 mokkáskanál só
2 evőkanál  olvasztott vaj

kb. 2,5 dl víz
15 dkg sárgarépa reszelve
összesen 20 dkg napraforgómag, szezámmag vegyesen, pirítva
5 dkg pirított durvára darabolt dió
kevés zsiradék a forma kikenéséhez





Az élesztőt elkeverjük 1 dl langyos folyadékkal és kb. 10 dkg liszttel és a mézzel. Ezeket a már kimért hozzávalókból vesszük el. Letakarva langyos helyen kelesztjük, amíg felbugyog. Ez kb. 1 óra. Ezután hozzáadjuk a többi alkotórészt, majd rugalmas tésztát dagasztunk. A végén beledagasztjuk a sárgarépát, és a magokat is. A szezámmag-napraforgómag keverékéből meghagyunk 3 evőkanállal, az lesz majd a forma bélése. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt lisztezett deszkán kilapogatjuk belőle a levegőt, és hosszúkásra formázzuk, olyan hosszúra, mint a sütődoboz.
Ekkor a sütődobozt vékonyan kikenjük zsiradékkal, majd megszórjuk a félretett szezámmag-napraforgómag keverékével. beletesszük a formázott tésztát, tetejét egy kicsit megvizezzük, oda is szórunk a magokból. Jól lenyomkodjuk, hogy sülés után ne peregjenek le róla.
Letakarva ismét kelesztjük.

Forró gőzös  sütőben 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.

A kenyér belseje szaftos, puha marad, a sárgarépának köszönhetően.
A folyadék mennyisége változhat a liszt minőségétől, és a sárgarépa nedvesség tartalmától.
A kenyér a hagyományos kenyér receptből is lekészíthető. A magokat és a répát a végén beledagaszthatjuk kedvenc kenyér receptünkbe is. 





Mostanában sütött őszies hangulatú kenyér receptjeim:

Toast kenyér

Diós, sült hagymás szőlős kenyér

Kenyér recepteket itt 

Megjegyzések

  1. Szia! Ezt muszáj lesz kipróbálnom! Szerinted 50% tk liszttel + fehér tönkölylissztel is működni fog, ha kicsit több folyadékot teszek bele? Vagy az már ennek a laza állagú tésztának a rovására menne?

    VálaszTörlés
  2. Szia! Simán működik. A teljes kiőrlésű tönköly nagyon jól viselkedik. Dagasztás közben figyeld a folyadékot.Biztos többet igényel. Nem biztos , hogy nem lenne laza, mert viszonylag sok az élesztő, és a répa is szaftossá teszi. Próbáld ki esetleg fél adagban. Várom hogyan sikerült. Jó sütögetést kívánok!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések