Töltött fonott kalács
Közeleg a húsvét. Ünnepi kalácsot ajánlok erre az alkalomra.
Ez a recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában
Hagyományos, hatos fonással készült kalács receptet is találtok a blogon : Nagymamám foszlós fonott kalácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
4 dkg olvasztott vaj
5 dkg cukor
1 tojás
1 kk só
tetejére :1 tojás
szezámmag, mandula szeletek, mák....
Túró töltelékhez:
10 dkg túró
2 ek porcukor
fél citrom héja
1 tojás sárgája
Dió töltelékhez:
10 dkg darált dió
2 ek porcukor
2 dkg vaníliás cukor
fél citrom héja
4 ek tej
Mák töltelékhez:
10 dkg darált mák
2 ek porcukor
4 ek tej
Elkészítés :
A lisztet tálba szitáljuk , közepébe mélyedést nyomunk és abba morzsoljuk az élesztőt.Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük úgy, hogy az élesztő elkeveredjen a tejben, közben egy kis lisztet is keverünk hozzá. Ezután vékony lisztréteget szórunk rá és és letakarva, meleg helyen kb.15 percig kelesztjük, amíg repedések nem mutatkoznak rajta. A vajat a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, az alaptésztához adjuk és jól kidagasztjuk. Cipóvá formáljuk, letakart tálban langyos helyen duplájára kelesztjük. Még foszlósabb lesz, ha a kelesztés félidejében egyszer átgyúrjuk.
A tésztát 1/3, 2/3 részre osztjuk. A kisebb darabból cipót formázunk, és a forma közepére tesszük. A nagyobb részt 3 egyenlő részre osztjuk téglalap alakúra nyújtjuk. Hosszabbik oldalára rakjuk a tölteléket, felcsavarjuk. A 3 töltelékes rudat összefonjuk, és a cipó köré helyezzük. A tetejét lekenjünk felvert tojással. Megszórhatjuk szezámmaggal vagy mákkal vagy vágott mandulával. Duplájára kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 -40 percig.
Meseszép... Épp az este sütöttem sima fonott kalácsot Nagymamád receptje nyomán :-)
VálaszTörlésViki! :)
TörlésIsmét csodálatos,ínycsiklandozó képek!!
VálaszTörlésKöszi Babett!!!:))
Én köszönöm Mónika! :)
TörlésGyönyörű!!!
VálaszTörlésNagyon jó recept! Köszönöm, szuper lett a kalácsunk!
VálaszTörlésÖrülök :)
Törlés