2014. május 8., csütörtök

Rózsakenyér zöld fűszeres túróval


A recept megjelent a Kifőztük májusi számában 



Hozzávalók:

50 dkg fehér kenyér liszt
2,5-3 dl tej-víz keveréke(lisztfüggő)
2 dkg élesztő
csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evőkanál olaj

Töltelék:
10 dkg juhtúró (készülhet tehéntúróból, ricottából is)
10 dkg natúr krémsajt
2 evőkanál tejföl
1 csokor zöld fűszer ( snidling, medvehagyma,petrezselyem, kakukkfű )
só, fehér bors, 1 gerezd fokhagyma

Tetejére: lenmag, szezámmag



Elkészítés:
A kimért mennyiségből elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, 1 dkg élesztőt. Alaposan összekeverjük a csipet cukorral, és letakarva szobahőmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ezalatt a tészta felfut, hólyagot vet. Hozzávegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel, vagy géppel, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kelesztjük egy órát. Félidőben egyszer átgyúrjuk, így még rugalmasabb lesz a tésztánk. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk,10-15 dkg-ot elveszünk belőle. Ez lesz a KENYÉRMAG, amit hűtőben tárolunk a következő kenyér sütéséig. Amíg a tésztánk kle, elkészítjük a tölteléket. A juhtúrót, krémsajtot, tejfölt összekeverjük, ízesítjük, majd hozzákeverjük az apróra vágott zöld fűszereket.
Ezután a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a juhtúrós krémmel. Feltekerjük, és felszeleteljük,mint a kakaós csigát. Egy kerek formába rakjuk,letakarjuk és újabb kelesztés következik legalább 30 percig. Vízzel  lespricceljük, meghintjük a magokkal. Előmelegített , forró, gőzös sütőben sütjük 40-50 percet. Sütés után rácsra tesszük hűlni.




2 megjegyzés: