Kovászos kenyér

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában

Hozzávalók a kovászhoz:
kenyérliszt
víz

Hozzávalók a kenyérhez:
50 dkg kenyérliszt
30 dkg aktív kovász
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál olaj
kb. 3 dl víz



Elkészítés:

 A kenyér sütése előtt legalább 8-10 nappal kezdjük el a kovászunkat elkészíteni.
Ehhez szükségünk lesz egy tiszta, steril, nagyobb befőttes üvegre. 
Az üveget érdemes üresen megmérni, majd alkoholos filctollal ráírni az aljára a súlyát, így mindig tudjuk, hogy hány dkg kovászunk van éppen.
Az egész művelet nagyon egyszerű. 25 gramm lisztet és 25 gramm langyos vizet elkeverünk a befőttes üvegünkben, és lefedve meleg helyen hagyjuk 24 órát. 
Ezt a műveletet minden nap megismételjük.Minden nap megetetjük a kovászunkat 25 gramm vízzel, és 25 gramm liszttel. A 2. napon a kovászunk éledni kezd, bugyborékol, habosodik. Ez jó jel, azt jelenti a kovászunk él. A további etetések alkalmával látni fogjuk milyen szépen emelkedik az üvegben a tésztánk. Ha a tészta visszaesik nem kell megijedni, ilyenkor a kovász lecsendesedik, nem aktív. A 6. napon már érett kovászunk van. Itt a kovász súlya kb 30 dkg. A kenyérsütést megelőző este vegyünk ki a kovászunkból 15 dkg-ot. A maradékot etessük meg pár evőkanál vízzel és liszttel és a következő felhasználásig tegyük hűtőbe. 

A 15 dkg kovászunkat tehát előző este etessük meg 10 dkg liszttel és 5 dkg vízzel. Ez az elő tészta egy kicsit sűrűbb állagú lesz. Letakarva hagyjuk a konyhában reggelig. A kenyér többi hozzávalóját is egy nagyobb dagasztótálba tesszük, és kézzel vagy géppel kidagasztjuk. A kovászos kenyértészta mindig egy kicsit ragacsosabb, így a folyadékkal óvatosan bánjunk. 

A kész kenyértésztánkat  kelesztőtálba tesszük és lefedve pihentetjük 40 percet. Ezután átgyúrjuk még 2x 30 percenként.


A tésztát  táblára borítjuk, megformázzuk, egy kosarat kibélelünk tiszta lisztezett konyharuhával, és legalább 2-3 órát kelesztjük. A sütőt az öntöttvas lábassal együtt előmelegítjük 200-220 fokra. A megkelt tésztát óvatosan belefordítjuk a lábasba, tetejére bemetszést ejtünk, lefedjük, 40-45 percig sütjük forró sütőben. A sütés befejezése előtt 10 perccel a fedőt levesszük, a kenyér tetejét kevés vízzel megpermetezzük, így sütjük szép barnára.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.



Megjegyzések

  1. Köszönöm a részletes leírást, nagyon tetszik. Biztos belevágok. A kenyér csodaszép!

    VálaszTörlés
  2. De jól néz ki! Szeretek kovásszal sütni én is. És a legszebbek ezek a kenyerek lesznek az öntöttvas lábasban.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Szeretném megkérdezni, hogy az 50 dkg lisztben benne van a kovászhoz adandó 10 dkg is, vagy az pluszban van?
    Köszi: Andi

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Gratulálok a szép blogodhoz! Gyönyörűek a kenyerek! Szeretném megkérdezni, hogy hány cm átmérőjű a vaslábas amiben a kenyereket sütöd? Köszönöm: Anett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétféle méretem van. Az egyik 27 cm . Abban egy 1,5 - 2 kg-os kenyér is megsül. A másik kisebb 20-24 cm körül van. Abban 1 kg-os kenyeret szoktam sütni.

      Törlés
  5. Kedves Babette!
    Sajnos az én kenyerem kelesztés után, amikor a jénai tálba (vaslábas híján) pakolnám át, egy kissé "összeesik", megereszkedik, megráncosodik, mintha kipukkadt volna. Pedig igyekszem óvatosan bánni vele. :/ Már arra is gondoltam, hogy a jénaiban kelesztem a sütés előtt, hogy ne kelljen pakolászni. Te hogyan oldod meg ezt a lépést?
    Köszi, Szlivi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvi! Én mindig a kelesztő kosárból borítom bele óvatosan az öntött vas lábasba. Lehet, hogy túlkeleszted a második kelesztésnél, mert nekem nem szokott kipukkadni, sem összeesni. Próbáld meg kevesebb ideig keleszteni a második kelesztésnél. Vagy ahogy mondod, már eleve a jénaiban keleszd. Üdv Babette

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések