Sütőkövön sült fehér kenyér

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában

Első próbálkozásom a sütőkővel, de biztos, hogy nem az utolsó. Otthoni körülmények között is lehet igazán finom, vastag héjú kenyeret sütni , még akkor is, ha nincs kemencénk.
A sütőkőről bővebben az igazipizza.hu oldalon olvashattok. 
Csak ajánlani tudom mindenkinek. 
Kövessétek a Kifőztük oldalát is, mert minden hónapban új sütőköves receptekkel várunk titeket.

Ez a recept megtalálható a júniusi Kifőztükben is

Most egy alapreceptet hoztam. Sokan azért nem vágnak bele a kenyérsütésbe, mert macerásnak, hosszadalmasnak tartják a kovászolt kenyér sütését.
A sütőkövön minden típusú kenyér jó süthető.

Hozzávalók kb. 70 dkg-os kenyérhez
50 dkg fehér kenyérliszt
2,5 dl víz (a liszttől függően)
2 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evőkanál olaj

A nyári nagy melegben az élesztő mennyiségét akár csökkenthetjük is.





A kimért mennyiségből elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, 1 dkg élesztőt. Alaposan összekeverjük a cukorral, és letakarva szobahőmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ezalatt a tészta felfut, hólyagot vet. Hozzávegyítjük a többi alapanyagot, és kézzel vagy géppel rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kelesztjük 1 órát. Félidőben átgyúrjuk,így még rugalmasabb lesz a tészta. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 10-15 dkg-ot elveszünk belőle, ez lesz a kenyérmag,amit hűtőben tárolunk a következő kenyér sütéséig. Ezután a maradék tésztát tetszőlegesre formázzuk. Egy konyharuhával bélelt kelesztőkosarat alaposan belisztezünk, beletesszük a tésztát, és letakarva kelesztjük 40-50 percet. A sütőkövet előmelegítjük a sütővel együtt. A megkelt tésztát lisztezett lapátra borítjuk, bemetszést ejtünk rajta, és a forró sütőkőre csúsztatjuk. Így sütjük 40-50 percet. Rácsra téve hűlni hagyjuk.





A sütőkövet az Igazipizza.hu biztosította


Ezek a kenyerek szintén a sütőkövön sültek:

 


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések