Egyszerű fehér kenyér királybúzalisztből


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában

Régóta sütök kenyeret. Volt szerencsém számos lisztet kipróbálni. Jó minőségű liszthez jutni ma már nem nehéz. Csak jól kell keresni. A királybúzalisztből készült kenyerek finomak, szaftosak, szinte már kalács jellegűek. Bátran ajánlom mindenkinek kipróbálásra. A királybúzalisztből készült tészta sokkal több vizet vesz fel, mint az átlagos liszt. Bővebb információt a lisztről a következő oldalakon olvashattok:

http://www.spajzoldbe.hu/
http://vargabona.wix.com/vargabona

Az első kenyér, amit sütöttem, egyszerű fehér kenyér. Kíváncsi voltam, hogyan viselkedik élesztővel a tészta. Először kevesebb vízzel indítottam, de dagasztás közben éreztem, hogy több kell a tésztának. A kukoricacsíra olaj fantasztikus ízt adott a kenyérnek. Azóta salátákhoz is ezt használom.

Hozzávalók
az előtésztához:
3 dl víz
1/2 dkg friss élesztő
a kenyértésztához:
25 dkg előtészta
1 dkg friss élesztő
50 dkg Király búzaliszt
3,2 dl víz
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál kukoricacsíra-olaj











Az előtésztához a hozzávalókat a dagasztógép üstjébe tesszük, 5 percig dagasztjuk, keverjük, majd lefedve 1 éjszakát szobahőmérsékleten kelesztjük. Ez a mennyiség 4 kenyérhez elegendő. A maradékot fedeles tálba rakjuk, hűtőszekrényben 1 hétig tárolhatjuk, és a következő kenyerekhez használjuk fel.
Az élesztőt kevés vízzel és liszttel kikeverjük, 10 percig kelni hagyjuk. Tálba vagy dagasztógépbe mérjük a kenyértészta hozzávalóit: a megkelt élesztőt, az előtésztát, a vizet, a lisztet, az olajat. 5 percig dagasztjuk, majd 15 percig pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a sót is, és további 20 percig dagasztjuk. Fényes, rugalmas tésztát kell kapnunk. Kiolajozott tálban, lefedve kelesztjük 20 percig. Ekkor átgyúrjuk, így a tészta még foszlósabb lesz. Újabb 40 percig kelesztjük, majd táblára borítjuk, és cipó alakúra formázzuk. Egy kelesztőkosarat kilisztezünk, vagy lisztezett konyharuhával kibélelünk, és a megformázott cipót varrattal felfelé beletesszük. Betakarjuk, és további 40 percig langyos helyen kelesztjük. A kenyeret forró sütőben vagy előmelegített, forró öntöttvas edényben, illetve akár sütőkövön is süthetjük. 200-250 fokon, gőzös sütőbe tesszük 15 percre, majd a hőfokot 180-200 fokra mérsékeljük, és további 30 percig sütjük, vagy amíg szép barna nem lesz. Rácsra téve hűlni hagyjuk.






Megjegyzések

  1. Ha öntöttvas lábasban sütöm meg a kenyeret, akkor a fedő rajta legyen vagy sem? Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. A fedővel együtt kell felmelegíteni a lábast, ahogy bekapcsoljuk a sütőt. A felmelegített lábasba beleborítjuk a megkelt tésztát, azonnal befedjük, és így sütjük. Csak az utolsó 10 percben veszem le a fedőt.

      Törlés
  2. Kb hány literes vaslábasban fér el? Köszi


    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések