Magvas szendvicskenyér

A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazinban is 

A gyors hétköznapokra a formában sütött kenyér a legalkalmasabb. Könnyen szeletelhető , megpakolható minden földi jóval. A sütése is egyszerűbb.

Hozzávalók 32 x 14 x 8 cm-es sütőformához

25 dkg aktív rozskovász
30 dkg kenyérliszt
20 dkg Graham-liszt
3,2 dl víz-joghurt keverék, fele-fele arányban
8 evőkanál magkeverék
2 evőkanál búzakorpa
1 evőkanál só
a tál kenéséhez:
kevés olaj

A kovászt a folyadékkal és a lisztekkel elkeverjük, pár percig dagasztjuk. 1/2 órát pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a sót és a búzakorpát. 20 percig dagasztjuk. A dagasztás befejezése előtt beletesszük a magokat, tovább dagasztjuk pár percet. Lágy tésztát kell kapnunk. Olajozott kelesztőtálba rakjuk. 2 órán át kelesztjük, közben 3-4-szer hajtogatjuk, átgyúrjuk.
Az idő leteltével deszkára borítjuk. A sütőformát tapadásmentes sütőpapírral kibéleljük, majd a megformázott tésztát beletesszük. Letakarva, langyos helyen 1-1,5 órát kelesztjük. Előmelegített sütőben, 240 fokon 15-20 percig sütjük, majd a hőt 200 fokra mérsékeljük. Így hagyjuk még 20-25 percet, illetve amíg a kenyér szép barnára nem sül. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tipp: a kenyeret magokkal is megszórhatjuk. Ilyenkor a formázás után alaposan bevizezzük a tészta felületét. A nyújtótáblára szórt magokban a megformázott kenyeret megforgatjuk, a tésztát közben kissé a munkafelülethez nyomjuk, így biztos, hogy sülés után nem peregnek le róla.








Ebből a kenyérből aztán készíthetünk finom szendvicset. Céklahumusszal és ecetes sárgarépával.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések