2016. november 28., hétfő

Gyors hajtogatott tepertős pogácsa

A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazinban is.


Hozzávalók
  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 15 dkg tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 3 kávéskanál só
  • 15 dkg darált, fűszeres tepertő
  • a tetejére:
  • 1 tojás
Elkészítés

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat. Kis mélyedést készítünk a közepébe, ide tesszük a tejfölt, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk; ha nagyon ragadna, szórunk még hozzá lisztet. Kb. 1/2 órát letakarva kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, és a kívánt vastagságra nyújtjuk. A darált tepertővel vékonyan megkenjük, és bejgli módjára feltekerjük. Így is pihentetjük 20 percet. Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és tepsibe sorakoztatjuk. Itt további 1/2 órát pihentetjük. A felvert tojással lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp: ezzel a technikával szép, réteges lesz a pogácsa, és hamarabb elkészül. A nyújtáskor legyünk óvatosak, hogy a rétegek megmaradjanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése