2012. december 30., vasárnap

Chilis ecetes lilahagyma


A szilveszter nem múlhat el virsli nélkül. Ez már olyan, mint a töltött káposzta karácsonykor. Ki nem hagyható. Mindegy milyen formában, csak virsli legyen benne.
Nálunk a hotdog a legkelendőbb. A kedvenc hotdog tészta , hozzá friss roppanós virsli kicsit megsütve, és ez a pikáns chilis ecetes lilahagyma együtt remekül illik erre az alkalomra. 

Frissen elkészíthetjük előző nap a hagymát, de akár tartósításra , télire is nagyon finom. 


Hozzávalók:
1 nagy fej lila hagyma
1 sárgarépa
1 dl ecet
3 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
szemes bors ,chili pehely

Elkészítés:
A hagymát karikára, a répát kockára vágjuk. Annyi vízzel, ami éppen ellepi feltesszük főni. Felfövés után még 1 percig főzzük, majd hozzátesszük a fűszereket, ecetet.A fűszerekkel is felfőzzük. Pár percig együtt főzzük, majd az előkészített üvegbe töltjük.Csak kihűlés után kötjük le. 







Hot dog kifli:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2-3 dl tej
0,5 dl étolaj
3 kávéskanál só
kevés cukor
1 tojás

tetejére tej

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük. 12 egyforma darabba vágjuk, hosszúkásra formázzuk.Tepsire sorakoztatjuk, és addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik. De legalább 20 percet. tejjel lekenjük. Forró sütőben sütjük.
           




Sikeres, és boldog új esztendőt kívánok minden kedves olvasónak!

2012. december 29., szombat

Malackák kenyértésztából - vendég poszt



Egy nagyon "kedves " barátom készítette  ezeket a , jópofa zsemléket még tavaly újévre. Levélben elküldte nekem a fotókat és a leírást is róla.   A Kemencetűzön már tavaly fent volt, de úgy gondoltam itt is megmutatom nektek.

Fogadjátok szeretettel a "kedves barát" írását , fotóit és süssétek meg Ti is!

Az alap ötlet nem az enyém, mint a népmesék, úgy alakult ki a recept. Láttam, hallottam, s átalakítottam a magam módján. Pesten, a Garay piacon árulták a két ünnep között, kenyér méretű változatait, a tészta pedig a testvérem (gyors) kenyértészta receptje.
 
Tészta: 2 bögre sima- és 2 bögre rétes liszt (kb. 50 dkg), 1 csg. instant élesztő, 1 kávés kanál só, 1 kávés kanál cukor összekeverve. Ebben elmorzsolunk 2 evő kanál zsírt vagy vajat. Hozzá öntünk egy bögre vizet, majd felverjük. Kb. 40 perc kelesztés után 7 részre osztjuk. 

Formázás: Egyenként kigyúrjuk, hatból zsemlét formálunk, melyeket kicsit oválisra sodrunk.
A hetediket 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kerek szaggatóval orrokat, késsel 12 db. háromszöget, fület vágunk, hat csíkból farkat sodrunk. Ujjunkkal nyomjuk az előtte megvizezett helyére az „alkatrészeket”, orrlukat kötőtűvel, szemeket pedig egész borssal alakítunk ki. A tepsibe helyezéskor kicsit szorítsuk meg a derekánál (oldalt) a malacokat, így a sonkák formája is utánozható (ha be nem hízzák, amikor kelnek).
    
Sütés: A következő, kb.15-20 perces kelesztés alatt előmelegített sütőben, kb.20-30 percig lassú tűzön, majd pirulásig magas tűzön sütjük. Ha kész, ecsettel bevizezzük a hátukat-pofájukat, hogy fényes legyen. 
Gázsütőben készült, először kb. 4 es fokozaton 20 perc, majd 20 perc 7-es fokozaton, de azt hiszem mindenkinek a saját sütőjét ki kell tapasztalni.



 . 




2012. december 23., vasárnap

2012. december 21., péntek

Karácsonyi rahátos kalácskák




Gondaanyutól, a Kemencetűz szerzőjétől kaptam nagyon szép kis panettone sütő kapszlikat. Igazi ajándéknak való.
Tavaly panettonékat sütöttem virágcserépben. Gondoltam idén kicsit újítok. Mindenképpen vajas tésztát szerettem volna. Kuglóf, panettone, kelt kalács keveréke lett.



Hozzávalók:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
csipetnyi só
2 tojás sárgája
15 dkg olvasztott vaj
kockázott rahát
1-1 citrom, narancs reszelt héja
mazsola, darabolt dió, 
1evőkanál egész mák

Tetejére tojás, mákszemek, mandula...stb.

Elkészítés:

A hozzávalókból a vaj kivételével tésztát dagasztunk. A vajat a dagasztás  félidejében fokozatosan adagoljuk a tésztához. Az utolsó percekben beletesszük a többi adalékot is(rahát, dió, mazsola, citrus héjak, egész mák. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Kis sütőformákba adagoljuk úgy, hogy félig, háromnegyedig legyenek megtöltve. Előmelegített sütőbe 180 fokon sütjük. Tűpróba nem árt, esetleg sütés közben a tészta tetejét alufóliával le lehet takarni, ha nagyon sülne. 




A papír nagyon jól működik sülés közben. Sütés után is szépen megtartja a formáját. 
Köszönöm Gondaanyu ! 

2012. december 17., hétfő

Csokoládés korong



Csokoládés korong. Szederlekvár, csokimáz, omlós linzertészta. Kell ennél több?
A recept a linzer mintájára készült. Dió és kakaópor hozzáadásával.


Hozzávalók:

30 dkg liszt ebből mínusz 1 evőkanál, helyette keserű kakaópor
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 dkg darált dió
fél teáskanál sütőpor 
1 nagy evőkanál tejföl
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 kis üveg szeder, málna, ribizli lekvár valamelyike
1 tábla étcsoki + kevés étolaj a bevonáshoz.


Elkészítés:

A lisztet a lágy vajat, sót, cukrot , diót , kakaóport összemorzsoljuk. A tejfölt, tojás sárgáját hozzáadva összegyúrjuk. Felhasználásig, de legalább 1 óra hosszára hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és kör alakú kiszúróval korongokat szaggatunk. 
Szilikonos sütőpapírra pakoljuk 180 fokon 10-12 perc alatt világosra sütjük. Ha kihűlt lekvárral 1-1 darabot összeragasztunk, olvasztott csokiba mártjuk.





2012. december 14., péntek

Bejgli


Évek óta ezt a receptet használom. Talán ez az egyetlen sütemény, amihez nincs családi recept. Nagyikám mindig hagyományos kelt tésztából sütötte a karácsonyi kalácsot. Nem szeretnék sokat írni a bejgliről. Mindenkinek van saját, jól bevált receptje. Nekem ez lett az. 
Ne  idegeljük magunkat azon, hogy kireped, vagy sem... Olykor  kifolyik a töltelék, kireped a tészta, és lehet a közepe is nyers marad. Én például minden évben megfogadom, hogy nem nyújtom túl vékonyra....és mégis vékonyra nyújtom, annyira, hogy nem  látszik, csak a töltelék....süssük örömmel és legyünk büszkék a saját sütésű bejglinkre.

 

Hozzávalók:

 6 db bejglihez

90 dkg liszt,
25 dkg margarin,
12.5 dkg zsír,
10 dkg porcukor, 
2.5 dkg élesztő, 
1 dkg só,
2 db tojássárgája , 
és 1 dl hideg főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg víz



Töltelék:

Mák  vagy  dió töltelék 
( 6 db bejglihez )


85 dkg mák vagy dió, 
50 dkg kristálycukor, 
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A vizet a cukorral  forraljuk. Ezután  a többi hozzávalóval összekeverjük.  Kihűtjük. Célszerű előző nap elkészíteni.
További fontos információkat az alábbi linken találtok.Érdemes minden instrukciót betartani...garantált lesz a győzelem....



Recept ötlete INNEN









2012. december 9., vasárnap

Linzer



Anyai nagymamám mindig gondosan őrizte receptjeit. Fiatal korától konyhán dolgozott szakácsként. A helyi söntés konyhájáról ment nyugdíjba. Fáradtan, sok,sok adag rántott hús , reszelt máj, húsleves , pacal megfőzése, kiadagolása mellett otthon is mindig ő főzött, sütött. Már gyerekként mellette söndörögtem, lestem minden mozdulatát, és amikor 9 évesen rám bízta a palacsintasütést olyan boldog voltam, hogy madarat lehetett volna velem fogatni. 


Tipikus régi recept,nagyi füzetéből a 3-2-1 elv alapján.


Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
fél teáskanál sütőpor 
1 nagy evőkanál tejföl
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 kis üveg szeder, málna, ribizli lekvár valamelyike
porcukor a szóráshoz



Elkészítés:

A lisztet a lágy vajat, sót, cukrot összemorzsoljuk. A tejfölt, tojás sárgáját hozzáadva összegyúrjuk. Felhasználásig, de legalább 1 óra hosszára hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és 2 részes linzer kiszúróval korongokat szaggatunk. Ügyelve , hogy a lyukas és teli korongok egyenlő arányban legyenek. Ha nincs ilyen szaggatónk, egyszerű köröket szúrjunk ki, és minden második lap közepét szúrjuk ki gyűszűnyi kis szaggatóval.
Szilikonos sütőpapírra pakoljuk 180 fokon 10-12 perc alatt világosra sütjük. Ha kihűlt lekvárral 1-1 darabot összeragasztunk, porcukorral megszórunk.




Drága Nagyikám! 

Tudom, hogy már nem tudod elolvasni, amit írok, de szívem minden szeretetével csépelem most a billentyűket, könnyeimet törölgetve, mert nagyon hiányzol......még így sok-sok év után is. Minden vasárnap, amikor húslevest főzök és tölteléket készítek hozzá TE jutsz eszembe. 
Nem is tudtam választani a sok remek étel közül, amit Tőled tanultam meg főzni, mert nagy része már fenn van a blogon. De a sárga,  MAMA receptjei füzetben rátaláltam a linzer receptjére. 


Remélem, aki a Te recepted szerint süti majd meg a linzerét, úgy fog  ízleni neki, mint ahogy mi szerettük minden főztödet......




2012. december 6., csütörtök

Kifőztük Karácsony! Adománygyűjtő akció az Őszi Alkony Alapítvány javára

Kedves Olvasóim!



Egy karácsonyi jótékonysági akcióra szeretném felhívni a figyelmeteket!


 Karácsony táján az ember lelke, szíve megtelik melegséggel, szeretettel, segítő szándékkal. 

A KIFŐZTÜK KARÁCSONY 2012 is egy ilyen akció.


Sok-sok gasztro blogger, köztük én is elhatároztuk, hogy az idén megpróbálunk adományokat gyűjteni olyan alapítványok, intézmények számára, ahol mindig jól jön egy meleg takaró, egy szép könyv, egy új ruha, esetleg pénz,apróbb és nagyobb tárgyak amiből életmentő felszereléseket tudnak vásárolni.

Az én választásom az :

ŐSZI ALKONY ALAPÍTVÁNY

   Székhelye: Ormosbánya, Ady Endre u. 33.


 Számlaszám: 11734152-24013642





Az alapítvány azért jött létre, hogy az Ormosbányán működő Idősek Otthonában élő lakókat segítse, támogassa, életkörülményeit javítsa. Én  hetente járok az otthonba. Látom, hogy milyen törődéssel, odafigyeléssel gondozzák az idős, beteg embereket. De mint minden intézménynek, nekik is sok olyan dologra lenne szükségük, amit önerőből nem tudnak megszerezni.




Amire szükségük lehet:

MINDEN, és azon kívül még:

régi típusú videó film( szeretik nézni),

horgoláshoz fonal,

színzéshez ceruza ,filctoll,

maradék anyagok

Zenét is szeretnek hallgatni, de sajnos nincs normális lejátszó, 

társasjátékok, 

kártyajátékok,

gyümölcs, mert nagyon sok lakónak nincs hozzátartozója, senki nem látogatja...


Az alapítvány folyamatosan várja az adományokat, akár egész évben is. Postai úton, vagy személyesen. Aki szeretne az nekem is írhat emailt az ovoda1@citromail.hu email címre szívesen továbbítom.



Az adománygyűjtő kampány az adventi időszakban karácsonyig tart.


Feleslegessé vált de még használható dolgait szeretné valakinek odaajándékozni? Akkor itt a helye ennél az alapítványnál!



Mindenkinek nagyon köszönöm, hogy végigolvasta ezt a bejegyzést, és előre köszönöm a megosztásokat, az adományokat is!

2012. december 2., vasárnap

Diós adventi teakeksz






Amikor megláttam még tavaly Colors in The Kitchen oldalán ezeket a helyes kis sütiket azonnal beleszerettem. Tüneményesen kedves, mindent elmond a karácsonyról. Én is megsütöttem. Mandula helyett dióval, és fehér liszttel. Igazi teakeksz...
  

Hozzávalók:

25 dkg liszt
10dkg őrölt dió
15 dkg nád porcukor
1 tk sütőpor
1 tojás
12,5 dkg vaj
1.5 ek 20%-os tejföl
1 ek holland kakaópor

Elkészítés:

Összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a diót, cukrot és sütőport. A vajat megolvasztjuk, a tojást kissé felverjük, hozzáadjuk a tejfölt. Mindent a lisztes keverékhez adunk. Összegyúrjuk.
A tésztát ketté osztjuk. Feléhez hozzáadjuk a kakaót. 4-5 mm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát, a két színt egyforma vastagságúra Egy pohár segítségével köröket formázunk, majd a közepét csillag, fenyő, vagy bármilyen karácsonyi kiszúróval kiszúrjuk.  Felcseréljük a fehér és kakaós csillagokat a körök közepében . Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és előmelegített sütőben kb. 180 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.






  Minden kedves olvasómnak áldott adventot kívánok....