2012. december 14., péntek

Bejgli


Évek óta ezt a receptet használom. Talán ez az egyetlen sütemény, amihez nincs családi recept. Nagyikám mindig hagyományos kelt tésztából sütötte a karácsonyi kalácsot. Nem szeretnék sokat írni a bejgliről. Mindenkinek van saját, jól bevált receptje. Nekem ez lett az. 
Ne  idegeljük magunkat azon, hogy kireped, vagy sem... Olykor  kifolyik a töltelék, kireped a tészta, és lehet a közepe is nyers marad. Én például minden évben megfogadom, hogy nem nyújtom túl vékonyra....és mégis vékonyra nyújtom, annyira, hogy nem  látszik, csak a töltelék....süssük örömmel és legyünk büszkék a saját sütésű bejglinkre.

 

Hozzávalók:

 6 db bejglihez

90 dkg liszt,
25 dkg margarin,
12.5 dkg zsír,
10 dkg porcukor, 
2.5 dkg élesztő, 
1 dkg só,
2 db tojássárgája , 
és 1 dl hideg főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg víz



Töltelék:

Mák  vagy  dió töltelék 
( 6 db bejglihez )


85 dkg mák vagy dió, 
50 dkg kristálycukor, 
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A vizet a cukorral  forraljuk. Ezután  a többi hozzávalóval összekeverjük.  Kihűtjük. Célszerű előző nap elkészíteni.
További fontos információkat az alábbi linken találtok.Érdemes minden instrukciót betartani...garantált lesz a győzelem....



Recept ötlete INNEN









2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép márványos lett, és gyönyörűen fotóztad! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek lettek, wow!
    Én is ezt a receptet használom, nagyon tuti :)

    VálaszTörlés