2012. december 21., péntek

Karácsonyi rahátos kalácskák




Gondaanyutól, a Kemencetűz szerzőjétől kaptam nagyon szép kis panettone sütő kapszlikat. Igazi ajándéknak való.
Tavaly panettonékat sütöttem virágcserépben. Gondoltam idén kicsit újítok. Mindenképpen vajas tésztát szerettem volna. Kuglóf, panettone, kelt kalács keveréke lett.



Hozzávalók:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
csipetnyi só
2 tojás sárgája
15 dkg olvasztott vaj
kockázott rahát
1-1 citrom, narancs reszelt héja
mazsola, darabolt dió, 
1evőkanál egész mák

Tetejére tojás, mákszemek, mandula...stb.

Elkészítés:

A hozzávalókból a vaj kivételével tésztát dagasztunk. A vajat a dagasztás  félidejében fokozatosan adagoljuk a tésztához. Az utolsó percekben beletesszük a többi adalékot is(rahát, dió, mazsola, citrus héjak, egész mák. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Kis sütőformákba adagoljuk úgy, hogy félig, háromnegyedig legyenek megtöltve. Előmelegített sütőbe 180 fokon sütjük. Tűpróba nem árt, esetleg sütés közben a tészta tetejét alufóliával le lehet takarni, ha nagyon sülne. 




A papír nagyon jól működik sülés közben. Sütés után is szépen megtartja a formáját. 
Köszönöm Gondaanyu ! 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon csinoskák lettek ebben a papírban. Szép ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik a recept, finom lehet ilyen gazdagon ízesítve a kelt tészta! :) Nem is tudtam, hogy létezik panettone-sütő kapszli, hasznos kis dolog és nagyon mutatós benne a panettone! :)

    VálaszTörlés