2013. február 16., szombat

Mákos, hibiszkusz teás keksz



A vkf 54. fordulójára , amit ez alkalommal a Coffeinmentes blog szerzője Emma  írt ki készült ez a keksz. Igazi finomság... és egy kis különlegesség. A kiírás szerint teát, vagy kávét kellett valamilyen formában becsempészni az ételbe. Én egy eddig általam nem próbált módszert , a vajat színeztem meg a hibiszkusz te szálas változatával, majd a visszaszilárdult vajból kekszet sütöttem. Nem csak a színe, de az illata, íze is nagyon finom. Aki szeret teázni(mert én nagyon) és aki nem annak is ajánlom.
Nem cifráztam, a 3-2-1 elv szerinti linzer tésztát használtam.


Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj (nem margarin!)
10 dkg porcukor
2 evőkanál mák (szemes)
3-4 teáskanál szálas hibiszkusz tea levél
1 kávéskanál vanília kivonat, vagy aroma
csipet só




Elkészítés:

A vajat előző nap kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a szálas teát és nagyon kis lángon megolvasztjuk. Pár percig hagyjuk még forrni, a de nem főni !amíg rózsaszínűre-pirosra nem festi a vajat a tealevél. Ezután sűrű szitán, szűrőn szűrjük le, tegyük kis edénybe, másnapig hagyjuk hűvös helyen. Ezalatt a vaj visszakeményedik.

Másnap a szoba hőmérsékletű de nem folyékony vajat, és a többi hozzávalót összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük 1 órát. Lisztezett deszkán, vagy folpack között 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges formákkal szaggatjuk. 180 fokon világosra sütjük. Izgalmas ízű omlós kekszet kapunk. A tea  kissé savanykás íze jól harmonizál a keksszel . A nyers tészta szép rózsaszínű lesz, de sülés közben veszít színéből. 
halvány lilás rózsaszínes kekszet kapunk. 
Én egyszerű, drogériában kapható teát vettem, lehet a drágábbik változat szebbé színezi a tésztát, továbbá nem tudom, hogy a sütőpor és a tojás milyen kölcsönhatást eredményez a teával, mert ebben a receptben nem szerepel. 



Az alapötlet innen.


1 megjegyzés: