Zsályás gombafasírt szezámmagos bundában
Vasárnapi ebéd egyik része volt ez a fasírozott. A nyáron, őszön nagyon sok gombát sikerült szednünk, tartósítanunk. Jutott a fagyasztóba is bőven. Gombafasírt friss gombából az igazi, de egy kis fűszerezéssel a fagyasztott gomba is ízletessé varázsolható.
Most őszi potypinkából készült, de bármilyen gombából készíthető.
Hozzávalók:
50 dkg gomba
1-2 tojás, attól függ mekkorák
zsemlemorzsa
só, bors, ételízesítő
1 kisebb fej hagyma
petrezselyem zöld
3 gerezd fokhagyma
kevés olaj
ez az alap, amihez most került aprított zsályalevél 4-5 db
a fasírtok hempergetéséhez zsemlemorzsa, szezámmag
Elkészítés:
A gombát nagyon apró darabokra vágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Én szeretem ha darabosabb , azért egy nagy vágódeszkán szétterítem és széles pengéjű késsel jó alaposan összevágom. . A kész gombát alaposan kinyomkodjuk a levétől. Kevés olajon megpirítjuk a hagymát,kihűtjük. A többi hozzávalóval együtt jó alaposan összegyúrjuk a gombás masszát. Itt lehet variálni, a tojás méretétől függően, mennyi zsemlemorzsa kerüljön bele. Inkább legyen ragacsosabb egy kicsit, minthogy sok kerüljön bele, és túl száraz legyen sülés után. Bátran fűszerezzünk, hisz a gomba elég ízetlen önmagában, főleg , ha fagyasztott is.
Kicsit állni hagyjuk, addig a zsemlemorzsa is felszívódik. Kis gömböket formázunk, és szezámmaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk. Kissé kilapogatjuk, és forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.
Mondjuk egy jó kis mentás , citromos joghurtkrémmel kínáljuk.
Na, ezt tutira kipróbálom!
VálaszTörlésJól hangzik!! A zöldséges fasírtok jöhetnek minden mennyiségben! :)
VálaszTörlésIstenien néz ki, szinte érzem az illatát, nagyon finom! :)
VálaszTörlés