2013. április 21., vasárnap

Kemencében sült medvehagymás krumplis pogácsa





Sokadik alkalommal találkoztunk kisvárosunk tájházában kemencés kenyérsütésre. Igaz a kenyér és a kenyérlángos nagyon finom, de gondoltuk ha már van medvehagyma , akkor használjuk fel. 
Ez a recept nagyon krumplis. Önmagában is remek pogácsa , de így vajjal, tejföllel, aprított zölddel meghajtogatva igazán finom. Még finomabb lett volna, ha a kemencében nem sül meg nagyon a teteje.
A legnagyobb keletje mégis a pogácsa leeső részeiből összegyúrt kis vakaréknak volt, amit csak "úgy" bedobtunk a tepsik mellé.  



Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg főtt áttört burgonya
1 dl tej
1 dl burgonya főzőlé
2,5 dkg élesztő
2 evőkanál vaj vagy zsír
csipet cukor
3 mokkáskanál só

A hajtogatáshoz:
2-3 evőkanál lágy vaj, vagy zsír
2-3 evőkanál tejföl
1 nagy csokor medvehagyma vagy zöldhagymaszár vagy snidling

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Utána a többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk, vagy inkább gyúrunk. Nem igényel annyi dagasztást mint egy kenyértészta. Hagyjuk a duplájára kelni. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, megkenjük a lágy zsiradékkal, megszórjuk a csíkokra vágott medvehagymával, feltekerjük, mint a bejglit. Két oldalról is felhajtjuk. Pihen kb. 15 percet. Majd óvatosan kinyújtjuk ujjnyi vastagra, vigyázva, hogy a tejföl ne nyomódjon ki. Nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, forró sütőben szép pirosra sütjük. Ha van leeső részünk bátran gyúrjuk össze, tegyük a többi pogácsa mellé, vagy süssük meg külön. 
Mi most kemencében sütöttük, de gáz és villanytűzhelyben is süthető.










16 megjegyzés:

  1. Ezt nagyon szeretném, és nosztalgiáztam kicsit, nagymamámnak volt ugyanilyen széke.

    VálaszTörlés
  2. Hmmm!
    Ez nagyon finom lehet!!
    Hol lehet kapni medvehagymát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tényleg finom! Medvehagymát már szinte minden piacon. Én a kertembe ültettem tavaly 3 hagymát szépen megmaradtak. Az idén pedig drága barátném férje vett a helyi vásáron romániai néniktől tövestől. Azt is elültettük.

      Törlés
  3. Isteni látvány, milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Azért a kemencében sütés utolérhetetlen, nagyon-nagyon guszta ez a pogácsa is, el tudom képzelni, mennyire finom volt! :)

    VálaszTörlés
  5. Szinte èrzem ezeket az isteni illatokat!!! A szèkes kèp nagyon....:))))

    VálaszTörlés
  6. Micsoda hangulatos fotók! Rusztikus azzal a tonett székkel...A pogácsa is persze!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A széknek nagyon örültem...lomtalanításból kaptam :)

      Törlés
  7. Ja, hát akinek van kemencéje...
    Irigylem a kemencédet, tudom, hogy abban sütni egészségesebb mint gázban, vagy villanyban.
    Szépek lettek a pogácsáid, a medvehagyma meg ilyenkor szezonban szinte kötelező!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nincs kemencém. A tájházunkban sütögettünk.

      Törlés