Vaníliás kalács édesítővel
Ez a recept nagyon régi, még a 80-as években volt nagy sláger és "szacharinos kalács" néven vált halhatatlanná. Évekig nem sütöttem, feledésbe merült,de pár éve kedves barátném megsütötte, eszembe juttatta. Köszönet érte :)
Annak idején az édesítőszerek palettája nem volt túl széles. Ma már számos más nagyon jó minőségű édesítőszer kapható, azokkal is elkészíthető. Előnye, hogy nem kell csak egyszer keleszteni, és a tészta állagának köszönhetően a csíkok olyan kis mutatósak maradnak a kalácsban sülés után :)
Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dl tej
1 dl étolaj
3 dkg élesztő
csipet só
30 szem édesítő tabletta
3 ek. keserű kakaópor
1 mokkáskanál vanília kivonat
1 tojás a kenéshez!!!
Elkészítés :
A tejet meglangyosítjuk és az édesítőtablettákat feloldjuk benne. Kis idő kell neki, nem baj, ha a tej melegebb, mire elolvad a tabletta, a tej is langyosra hűl. Utána belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk feloldódni a tejben. Minden hozzávalót (a kakaópor kivételével!!!) a kenyérsütő üstjébe pakolunk és a szokott kalácstészta dagasztás módszerével bedagasztunk. Ha kész a dagasztás ketté vesszük a tésztát és az egyik felébe 3 ek. keserű kakaóport dagasztunk.Ha valaki édesen szereti ehhez a kakaó porhoz még tehet 4-5 szem édesítőt porrá törve --én nem szoktam.
És! Nem kelesztjük langyos helyen a tésztát, hanem azonnal dolgozhatunk vele. Mégpedig: a fehér és a barna tésztát 3-3 felé osztjuk(gyk.: 3 fehér és 3 barna gombócunk lesz:)))
Kinyújtunk egy fehér és egy barna tésztát , egymásra tesszük és feltekerjük, mint a beiglit. A másik két lappal ugyanígy járunk el. Tehát lesz három szép rúd belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és langyos helyen kelesztjük . Sütés előtt egy tojással lekenjük . Ugyanúgy sütjük, mint a hagyományos kalácsokat.
És amit kapunk : egy rugalmas, szép kalácsot...
Természetesen bármilyen más édesítővel dolgozhatunk.
sztem, ez ugyanaz, ami nekünk is megvan! Anyutól el is kérem a receptet!!!
VálaszTörlésBiztos ez az! Anyukámmal most kerestettem én is elő :)
TörlésMindig ámulok, milyen szépek és hangulatosak a képeid.
VálaszTörlésKriszta! Köszönöm!
TörlésÓ,de jó!!!!!Köszönöm!!!!Férjem mostanában nem ehet cukrot.
VálaszTörlésMammka! nagyon szívesen!
TörlésFantasztikusak a képeid!:)
VálaszTörlésKöszönöm:)
TörlésGyönyörűséges!:)
VálaszTörlés:)
TörlésSzia!
VálaszTörlésMennyi idő alatt sül meg és hány fokosra állítjuk a sütőt?
Ha nem kenyérsütőben állítom össze, akkor is rögtön lehet vele dolgozni vagy várni kell?
Köszönöm válaszod!
teljesen mindegy, hogy hogyan állítod össze, kenyérsütővel, vagy kézzel, ugyanaz az eljárás. Nem kell keleszteni, csak miután összeállítotad a rudakat. Közepes hőfokon, 180 -200 fok között mintha sima kalácsot sütnél.
TörlésMennyi ideig kell a sütőben sütni és hány fokon?
VálaszTörlésCsoadásak!!!
VálaszTörlésSzia Ha nem edesitovel csinalom, mennyi cukrot tegyek bele??
VálaszTörlésÉn 10 dkg-ot szoktam tenni az édesítő helyett.
TörlésKoszonom szepen a gyurs valaszt! :) Meg ma megcsinalom!
Törlés