Vendégposzt : Kemencében sült kapros túrós lángos
A hétvégén országszerte remek rendezvények várták a kedves látogatókat a Tájházak Napja alkalmából.Barátainkkal mi is részesei lehettünk egy kicsit ennek a napnak. Sok-sok tepsi kenyérlángost megsütöttünk. A hangulat nagyon jó volt, az idő remek, a nézelődők, látogatók pedig nagyon kedvesek. A 20. tepsi kenyérlángos után a kemence eléggé kihűlt, félve vetettük be ezt a kapros túrós lángost/kalácsot, de nem kellet csalódnunk.
Fogadjátok szeretettel Gabi barátnőm zseniális receptjét és szívet melengető történetét édesapjáról.....
"Cserehát
egyik legeldugottabb és legszebb völgyében fekvő
falu Szanticska. A falucska neve Szent Istvánt idézi, hisz az államalapító
„szentecskét” az itt élők így becézték. Édesapám itt
született, itt nevelkedett. A nyolcvanas évek végén a kis falunak mindössze két
lakója volt csak, egyikőjük Apukám nagynénje.
Utoljára ő hozott nekünk kemencében készült kapros-túrós
lángost, amelyet réges-régen Déd nagymamám készített a földekről
hazatérő férfiaknak. Édesapám nagyon sokat
mesélt arról, hogy milyen finomakat sütött a nagymamája.
Szombaton
ismét felkerekedtünk Babettel kemencés sütögetésre, s elhatároztam, hogy örömet
szerzek Édesapámnak…
Kapros-túrós lángos: (2 nagy
lángos)
Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
2,5 dkg élesztő
- egy marék cukor
- egy kevés só
- 1 db tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- kb. 3 dl tej
Töltelékhez:
-
- 0,5
kg tehéntúró
-
-
cukor ízlés szerint
-
- 1 db
tojás
-
-
aprított kapor ízlés szerint
-
-
csipet só
Elkészítés:
Az élesztőt fél dl tejben, kicsi cukorral
megfuttatom. Dagasztó tálba teszem a lisztet, kis mélyedést készítek, beleteszem
a többi hozzávalót, majd az élesztős tejet is. A tésztát
kézzel
jól
kidolgozom. Közepes keménységű tésztát készítek. Konyhai törlővel letakarom, jól
megkelesztem (kb. fél óra alatt). Amíg a tészta kel, addig
összekeverem a töltelék hozzávalóit.
A megkelt tésztát két részre osztom.
Négyzet alakúra nyújtom, közepébe terítem a túró felét. Behajtom a négy sarkát
(utólag kiderült, hogy egészen középig), majd újra behajtom a négy sarkát, hogy
nyolcszögletű
legyen. Kb. 20 percet kelesztem, majd a tetejét tojással lekenem, és mehet a
kemencébe.
Láttam Apukámon, hogy felidéződtek a régi emlékek,
amikor a frissen kisült lángost elé tettem. Számomra felért egy igazi Apák
napjával ez a szombat délutánJ…"
ui: A lángos otthon a sütőben is megsüthető.
A jó öreg kemence sok szép kenyeret , lángost kiszolgált már |
Itt már a huszadik tepsi kenyérlángost dagasztottuk :D |
Gyönyörű. A történet is meg a kalács is.
VálaszTörlésKöszönjük!
TörlésJajj de jó lehetett a meglepetés:)! Istenien néz ki:)
VálaszTörlésKöszi!
TörlésSzia! Nézz be hozzám szeretnék Neked egy díjat adni!!! :)
VálaszTörlés