Narancsos kakaókrémes kelt kifli




Hűvös időben meleg étket kíván az emberfia, még ha tavasz van, akkor is.Kakaós csiga egy kis csavarral....kakaókrémes kiflik....

A tészta a  jó öreg kalács recept.....





Hozzávalók

A tészta hozzávalói:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
2 kisebb tojás, de 1db nagyobb is tökéletes
1 kk só

A kenéshez:

1 tojás sárgája (fehérje mehet a fagyasztóba , jó lesz a krémesbe:D)
1 ek víz

A krém hozzávalói:

15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2  evőkanál jó minőségű keserű kakaópor
1 narancs reszelt héja
1 teáskanál vanília aroma



Elkészítés :

A lisztet tálba szitáljuk , közepébe mélyedést készítünk és abba morzsoljuk az élesztőt.Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük úgy, hogy az élesztő elkeveredjen a tejben, közben egy kis lisztet is keverünk hozzá. Ezután vékony lisztréteget szórunk rá és és letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük, amíg repedések nem mutatkoznak rajta. A vajat a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, az alaptésztához adjuk és jól kidagasztjuk. Cipóvá formáljuk, letakart tálban langyos helyen duplájára kelesztjük. Még lyukacsosabb lesz, ha még egyszer gyorsan átdagasztjuk, és ismét letakarva 15-30 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkán 4 egyforma részre osztjuk,kerek lappá nyújtjuk.
 Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat lágyra olvasztjuk, kikeverjük a cukorral, kakaóporral, a reszelt narancshéjjal,a vanília aromával és 2 lapot megkenünk vele. A másik két lappal, pedig beborítjuk. Lesz két nagy korongunk. Ezeket 8-8 egyenlő részre vágjuk óvatosan, hogy a kakaós töltelék ki ne folyjon. Kifli formára tekerjük . Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a sütőt előmelegítjük. Amíg melegszik a sütő, a tészta is megkel. A kiflik tetejét tojással, vagy vízzel elkevert sárgájával lekenjük. 200 fokon szép mosolygósra sütjük.

Kakaós csigát készítettem már finom krémsajtos öntettel is.




Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések