Gomba fasírt teljes őrlésű tönkölyzsemlével

 Csalódásmentes gomba fasírt receptet hoztam egy nagyon hosszú kihagyás után. 



Hozzávalók:
50 dkg gomba 
1 fej hagyma
1-2 evőkanál zsiradék
só,bors,kakukkfű,rozmring,pirosparika
2 db szikkadt kifli
tej az áztatáshoz (elhagyható)
1 db tojás
zsemlemorzsa a forgatáshoz
Elkészítés:
Gombafasírthoz én mindenképpen jóféle erdei gombát szeretek használni, abból is többfélét. Ezt a téli időszakban csak fagyasztott gombából tudjuk megcsinálni. Így jártam el én is. Ősszel a nagy szárazság után rengeteg gombát sikerült begyűjtenünk. 
Ez a fasírt vargánya és arany tinóru keverékéből készült.

Fagyasztott gomba esetén aranyszabály, hogy kiengedés nélkül, fagyosan dolgozunk vele!!!
A hagymát apróra vágjuk, majd zsiradékon megdinszteljük egy csipet sóval. A gombát fagyosan rátesszük, és erős lángon pirítjuk addig, amíg levét el nem fövi. Ez 10-15 perc. Közben fűszerezzük. Amikor már zsírjára pirítottuk, teljesen kihűtjük. 
Addig a kifliket tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk. Természetesen lehet vízben is, de a tej nagyon krémessé teszi és tompítja az esetleges intenzív gomba ízt. 
A kihűlt keveréket én ezután késes aprítóba tettem és csak párat kverve rajta apróra zúztam, de nem daráltam teljesen le. Így a gombadarabok megmaradnak. Hozzáadjuk a kifacsart kifliket, a tojást. Fűszerezzük még, ha szükséges. 
Ezután látni fogjuk, hogy igényel e a massza még zsemlemorzsát. Ha igen, pár evőkanállal keverjünk hozzá. Vizes kézzel gombócokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, majd kissé ellapítva zsiradékban kisütjük. Nem kell sokáig sütni, csak amíg szép arnybarna színt nem kapnak. 

Ha jól dolgoztunk, akkor a fasírtnak nem szabad szétesnie! Kívül ropogós, belül krémes, lágy. 

Tipp: A zsemlemorzsába tehetünk durvára aprított diót is. Nagyon finom lesz a ropogós sült dió és a krémes gomba találkozása.
Készíthetjük friss gombából is. Akkor durva reszelőn le is reszelhetjük a gombát sütés előtt.





Teljes őrlésű tönköly császárzsemle


Hozzávalók:
250 ml víz
200 ml tej
50 gr olvasztott vaj
50 gr tökmag,lenmag,szezámmag vegyesen
kevés vaj a kenéshez

A lisztet a folyadékkal, az olvasztott vajjal, és a magokkal elkeverjük, letakarva langyos helyen 30-60 percet kelesztjük. 
Lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 8 -10 darabba vágjuk.


A tésztadarabokat gömbölyítjük, majd hosszú, ujjnyi vastag csíkokká sodorjuk. Rakjunk rá egy hurkot, majd alulról-felülről tűrjük be a lelógó végeket. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tetejüket olvasztott vajjal lekenjük, magokkal megszórjuk. hagyjuk kelni 10-20 percet.

         





200 fokra előmelegített gőzös sütőben sütjük 20-25 percig, amíg szép barnára nem sülnek.










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések