Sós kifli
Nekem nincs konkrét élményem a békebeli kifliről, amiről annyit írnak. Ismerősöm sincs, aki békebeli időkben pék lett volna, és megosztotta volna velem a békebeli sós kifli receptjét.
Ezért csak szimplán Sós kifli címet adtam a bejegyzésnek. Egy-két praktikával azonban olyan kiflit tudunk szimpla BL55-ös lisztből is sütni otthon, amilyet sajnos mostanában a boltokban nem lehet kapni.
És igen, a praktikákon van a hangsúly. Ha betartjuk, akkor garantált a siker. Kívül ropogós, belül puha.
Mik is ezek a praktikák?
- jól kidagasztott , megkelesztett tészta
-formázás során vékonyra nyújtott tészta
- gőzös sütő
-sütési hőfok betartása
500 gr BL55 vagy BL80 liszt vegyesen is lehet. Nálam most 250/250 gr felesben
3 dl folyadék /víz-tej vegyesen/ általában 2 dl tej-1 dl vízzel készítem
50 gr tejföl
20 gr olvasztott vaj
20 gr friss élesztő
15 gr só
2 evőkanál hűtős kovász vagy madre / elhagyható/ nálam mindig van benne
tetejére durva szemű só, kömény
Ez egy egyszerűen elkészíthető kelt tészta. Bármivel dagasztjuk / géppel, kézzel/ a lényeg, hogy mint a kenyérnél is, rugalmas, fényes felületű tésztát dagasztuk,ez legalább 10 perc. A folyadékot és a tejfölt meglangyosítjuk, majd a többi hozzávalót is hozzákeverjük. Kidagasztjuk.
Ezután letakarva 45-60 percig kelesztjük. Ez hőmérséklettől is függ. Ha a konyhám hűvös, akkor a sütőben a lámpa funkciót szoktam használni, ott stabil 24 fok van.
Kelesztés után nem kell lisztezni a felületet. Minimális olajjal lekenjük a munkapultot, majd 8-9 egyforma darabba vágjuk a tésztát. Gömbölyítjük, majd ismét pihentetjük 15-20 percet. Ezalatt a sikérszálak újra megnyúlnak és a tészta könnyen formázható lesz.
Az tésztadarabokat vékonyra nyújtjuk. Először oválisra, majd az egyik végét kiszélesítjük. Így egy nagyjából háromszög formát kapunk. A szélesebb végétől kezdve feltekerjük, közben is nyújtva a tésztát. A csücsök alulra és felülre is kerülhet. Én most vegyesen hajtottam, hogy látható legyen, mindkét megoldás jó.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Letakarva 20-30 percet kelesztjük.
Ezalatt a sütőt 220 fokra előmelegítjük aljában egy lábaska vízzel.
A kifliket alaposan lepermetezzük vízzel, majd megszórjuk durva szemű sóval köménymaggal. Ki-ki ízlése szerint.
Nem tudok pontos időt írni, de úgy 15 perc körül a hőfokot mérsékeljük 200 fokra. Itt a gőzt is megszüntetjük, kivesszük a tálat a sütő aljából. Még 10 percig sütjük ropogósra, aranybarnára.
A sütőből kivéve hideg vízzel lepermetezzük.
Ui.: A hűtőből hozzáadott pár kanál kovász nem fogja elrontani a végeredményt...szerintem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése