Szezámos-chilis-gyömbéres zöldbab
Glutén- és tejmentes, valamint nagyszerű módja annak, hogy sok zöldséget együnk, miközben igazán élvezzük az ízeket!
Hozzávalók
0,5 kg zöldbab /fagyasztott is nagyon jó/
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 evőkanál aprított gyömbér
1/4 csésze víz
1 evőkanál méz
2 evőkanál gluténmentes szójaszósz
1 teáskanál pirított szezámmag
1/2 teáskanál chili pehely
Első lépésként mindent előkészítünk, felaprítunk.
Én most fagyasztott zöldbabbal dolgoztam. Saját babot használtam, amit még a nyáron tettem el blansírozva. Így annyi dolgom volt, hogy forrásban lévő vízben dobtam. Párat rottyant,majd azonnal leszűrtem, jéghideg vízbe tettem rövid időre. Így megakadályozhatjuk, hogy tovább puhuljon.
A fokhagymát és a gyömbért felaprítjuk. A szezámmagot száraz serpenyőben előre megpirítjuk.
Egy öntöttvas serpenyőbe öntjük az olíva olajat, majd a fokhagymát és a gyömbért, amit kb. 1 percig pirítunk, amíg illatos nem lesz. Ezután hozzáadjuk a zöldbabot is , jól összeforgatjuk.Felöntjük a vízzel, majd félig lefedve pároljuk , pirítjuk pár percig. Ezután vegyük le a fedőt, majd magas hőfokon folytatva adjuk hozzá a mézet, szezámolajat, chili pelyhet. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg a szósz mázszerűen be nem vonja a babot, és a folyadék szinte teljesen elpárolog. Szórjuk meg a pirított szezámmaggal és azonnal tálaljuk.
remekül működhet sárgarépával és brokkolival is. Legközelebb azt is kipróbálom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése