Mandulás tönkölykenyér
Intenzív ízű, fűszeres kenyérre vágytam, karakteresre, ami önmagában is finom, de egy kis hummusszal és friss roppanós csírával igazi ízélmény.
A fő alkotóeleme a Naturgoldshop Bio teljes őrlésű tönköly sütőkeveréke.
Hogy miért a keverék?
- Mert "Ízvilágában és felhasználásában a tönkölyliszt áll a legközelebb a klasszikus lisztekhez, ezért könnyen beilleszthető a hagyományos és a modern konyhába is".
- Mert itt van a szomszédomban, és helyi termelő.
- Mert meggyőzött, hogy keverék lévén csodálatosan viselkedik minden formában. Rohanós hétköznapokra tökéletes választás. Ha az alapoktól indulunk, akkor csak víz hozzáadásával is kiváló kenyér, és péksütemény süthető bármelyik fajtájából.
- 1 csomag Bio teljes őrlésű tönköly sütőkeverék
- 450 ml víz
-50 gr pirított , aprított mandula
-50 gr szezámmag, lenmag keverék.
A hozzávalókat egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük. A mandulából és a magokból meghagyunk 1-1 evőkanálnyit, amit majd a tetejére fogunk szórni.
Letakarva langyos helyen kelesztjük 30-60 percig.
Miután a tésztánk megkelt egy tapadásmentes vagy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába öntjük. Ehhez egy szilikon lapátot használjuk. A tészta lágyabb, s mivel nem igényel dagasztást, ezért formáznunk sem szükséges. A tészta kelés és sülés közben szépen ki fogja tölteni a formát és a képeken látható módon gyönyörűen szeletelhető lesz.
A formában még igazíthatjuk. Vizezzük be a szilikon lapátunkat és simítgassuk el egyenletesen a tésztát. Szórjuk meg a maradék mandulával és magokkal.
Amíg a sütő melegszik, a tészta kel a formában.
180 fokra előmelegített gőzös sütőben 60 percig sütjük. A gőzt biztosító vizes edényt 20 perc után vegyük ki és süssük tovább a kenyeret. Ha megsült, azonnal vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése