Almáspite falatok


Nagyon sok külföldi oldalon láttam már, hogy a klasszikus sütiket ilyen kis falatoknak, sütinyalókáknak, készítik el. A klasszikus almás kalácsot mi is nagyon szeretjük Gondoltam egy próbát megér. Kisebb mennyiséggel, két változatban sütöttem. Az egyik felét fapálcikákkal, a másikat muffin formában. Mindkettő nagyon finom lett. Igazán különleges. Igaz egy kicsit macerásabb, időigényesebb.
A tésztához sem a klasszikus almás pite receptet használtam, hanem egy kicsit lágyabb, inkább kalácsosabb tésztát.
A töltelék pedig fele-fele arányban alma, és birsalma.



Hozzávalók
Tészta:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tk sütőpor
1 csipetnyi só
1 tojás
15 dkg fagyos , hideg vaj
1 tojás a tetejére

Almás rész:
1 kg alma-birsalma vegyesen(készülhet csak almával is)
1-2 evőkanál citromlé
3 evőkanál barna cukor
fahéj ízlés szerint
1-2 evőkanál méz
5-5 dkg mazsola és dió 

A sütinyalókákhoz kis falapocskák. A muffinhoz papírok



A tésztához a lisztet a száraz hozzávalókkal elkeverjük, összedolgozzuk a vajjal  és a tojással. Hűtőben pihentetjük 1 órát. Addig elkészítjük a tölteléket.
Az almát kockára vágjuk a birsalmát lereszeljük. Meglocsoljuk a citromlével. A cukrot világosra pirítjuk rátesszük az almát és puhára pároljuk. A diót apróra vagdaljuk, száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha az alma megpuhult ízesítjük a fahéjjal, mazsolával a mézzel.. Ha túl savanyúnak találjuk még édesíthetjük cukorral. Az alma fajtájától függően lehet, hogy a töltelékünk folyós lesz. Ezt 1-2 evőkanál puding porral javíthatjuk,  1-2 percig főzzük az almás péppel. A kész tölteléket kihűtjük.

  

A sütinyalókákhoz kis korongokat szúrunk ki, ráhalmozzuk a tölteléket, tojással lekenjük a széleket, beillesztjük a falapocskákat, befedjük egy másik tésztalappal. Kis mintákat vágunk a tetejére. Ettől egyrészt mutatósabb lesz, másrészt a gyümölcs gőze is szabadon távozik.A széleket összenyomkodjuk, tojással lekenjük. Érdemes a fedő lapocskákat egy mérettel nagyobbra szabni, mert a töltelék magas , az illesztés könnyebb lesz.
A muffinhoz a sütőformákat kibéleljük kis papírokkal. A sütő méretétől függően kerek korongokat vágunk kb. a fele tésztából. A töltelékkel megtöltjük, és kis csíkokkal befedjük a tetejét.Csíkok helyett lehet egy másik lappal is befedni. Tojással lekenjük. 180 fokon aranybarnára sütjük.

Ebből a mennyiségből kb. 6 db muffin és 12 db sütinyalóka lett.





Megjegyzések

  1. Igazi őszi, pihe-puha plédbe kucorgós, forró teás, fahéjas almás sütis hangulatú képek!
    Nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  2. Hol lehet ilyen pálcikákat beszerezni?
    Tetszik a munkád, a képek is szép őszi színekben gazdagok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pálcikákat egy kedves barátnőmtől kaptam. Egyébként mondjuk itt:http://www.almaspite.com/termek.php?product=ic-102_jegkrem-palcikacsomagvekony

      Törlés
    2. A Tascóban is kapható

      Törlés
  3. Csodaszépek, tényleg olyan kis ennivaló falatkák, nagyon csábítóak! :) Szép a birsalmatermésetek! :)

    VálaszTörlés
  4. ötletes nagyon:D

    http://beautyandfashion-makeup.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  5. Micsoda ötlet, sőt ötletek! Gyerekes családban, mint nálunk ez jól fog jönni! Köszi Babette!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  7. Megihlettél,ki fogom próbálni :-)!Azt hiszem,gyógyszertárakban is kapható fapálcika :-)!

    VálaszTörlés
  8. Thanks for sharing such a good opinion, piece of writing
    is nice, thats why i have read it completely

    Here is my web page - cash advance bowling green ky

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések