Vajas karamellás, diós birsalma szósz
Írtam már, hogy anyukám kertje telis tele van mindenféle csuda finomsággal.A birsalmafa gyönyörű termése sok ötletet adott , igazi ősz finomság ez a mostani.
Friss fogyasztásra palacsinták, kalácsok, pirítós kenyér ideális kísérője, de télire eltéve is kiváló csemege.
Hozzávalók egy 3 dl-es üveghez
2 nagyobb birs alma, 1 db savanyásabb alma
50 gr cukor
2 evőkanál méz
1 evőkanál vaj
30 gr aprított mogyoró vagy mandula vagy dió
csipetnyi fahéj
2 evőkanál mazsola
Elkészítés:
A birsalmát megtisztítjuk, héját rajta hagyjuk, magházát kivágjuk, és annyi vízben amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Puhára főzzük. Leszűrjük, a gyümölcsöt pürésítjük botmixerrel.Az almát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. A cukrot egy lábasban világosra karamellizáljuk, hozzáadunk két evőkanál mézet,1 evőkanál vajat,valamint a diót, kicsit megpirítjuk. A birsalma pépet,az apró kockára vágott almát hozzátesszük a karamelles dióhoz, ízesítjük fahéjjal,mazsolával, és kb. 5 percig főzzük gyakran kevergetve.Hűtőben pár napig eláll.
Télire is készíthetjük, de akkor hagyjuk el a vajat, és tetejére késhegynyi tartósítót téve, üvegekbe töltve, lezárva tegyük el.
Az igazat megvallva, engem sosem tudott meggyőzni semmi birsalmás dolog...EDDIG ;)
VálaszTörlésKészen vagyok a fotóidtól :-)
VálaszTörlésArról nem beszélve, hogy bűnösen imádom a birsalmát!! :-)
Ez isteni lehet!!! és én is imádom a birsalmát, szerintem a természet egyik legjobb ajándéka, utoljára, mielőtt még fagyni fog!:)
VálaszTörlésA fotóid mindig elvarázsolnak!:)
VálaszTörlésEszméletlen, milyen fantasztikus képeket készítesz. Már egy órája nézegetem a blogod. :)
VálaszTörlés