2012. október 13., szombat

Vajas karamellás, diós birsalma szósz


Írtam már, hogy anyukám kertje telis tele van mindenféle csuda finomsággal.A birsalmafa gyönyörű termése sok ötletet adott , igazi ősz finomság ez a mostani.
Friss fogyasztásra palacsinták, kalácsok, pirítós kenyér ideális kísérője, de télire eltéve is kiváló csemege.




 Hozzávalók egy 3 dl-es üveghez

2 nagyobb birs alma, 1 db savanyásabb alma
50 gr cukor
2 evőkanál méz
1 evőkanál vaj
30 gr aprított mogyoró vagy mandula vagy dió
csipetnyi fahéj
2 evőkanál mazsola





Elkészítés:

A birsalmát megtisztítjuk, héját rajta hagyjuk, magházát kivágjuk, és annyi vízben amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Puhára főzzük. Leszűrjük, a gyümölcsöt pürésítjük botmixerrel.Az almát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. A cukrot egy lábasban világosra karamellizáljuk, hozzáadunk két evőkanál mézet,1 evőkanál vajat,valamint a diót, kicsit megpirítjuk. A birsalma pépet,az apró kockára vágott almát  hozzátesszük a karamelles dióhoz, ízesítjük fahéjjal,mazsolával, és kb. 5 percig főzzük gyakran kevergetve.Hűtőben pár napig eláll. 
Télire is készíthetjük, de akkor hagyjuk el a vajat, és tetejére késhegynyi tartósítót téve, üvegekbe töltve, lezárva tegyük el.



Hasonlót készítettem már almából, úgy is nagyon finom....

5 megjegyzés:

  1. Az igazat megvallva, engem sosem tudott meggyőzni semmi birsalmás dolog...EDDIG ;)

    VálaszTörlés
  2. Készen vagyok a fotóidtól :-)

    Arról nem beszélve, hogy bűnösen imádom a birsalmát!! :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez isteni lehet!!! és én is imádom a birsalmát, szerintem a természet egyik legjobb ajándéka, utoljára, mielőtt még fagyni fog!:)

    VálaszTörlés
  4. A fotóid mindig elvarázsolnak!:)

    VálaszTörlés
  5. Eszméletlen, milyen fantasztikus képeket készítesz. Már egy órája nézegetem a blogod. :)

    VálaszTörlés