Zablisztes almatorta karamellöntettel


Van nekem egy ezeréves almás muffin receptem. nagyon finom, mert a reszelt alma puhává, szaftossá teszi a belsjét. Tört csokoládéval lehet megbolondítani. Alma helyett körtét is lehet belereszelni. Mindenhogy nagyon finom. Gondoltam átalakítom kicsit, így született ez a zablisztes torta. A zablisztnek nagyon finom íze van.természetesen csak sima liszttel is megsüthető, úgy is nagyon finom, a muffinból kiindulva:) 



Hozzávalók: 
3 db tojás
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
15 dkg vaj
csipet só
1 dl natúr joghurt
15 dkg zabliszt
15 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
30 dkg tisztított alma reszelve
2 evőkanál zabpehely+ 1 kanál a tetejére
1 teáskanál fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg,aki szereti kardamomot, gyömbért, esetleg mézeskalács fűszerkeveréket is tehet bele

díszítésként 2 db alma









Elkészítés:
A tojásokat a cukrokkal habosra keverjük.A puha vajat, a joghurtot hozzáadjuk, sózzuk.
A liszteket a sütőporral összekeverjük , az előzőekbe keverjük.Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük a masszához adjuk, hozzákeverjük a fűszereket, és a zabpelyhet is.
Egy 22 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk. Belesimítjuk a masszát, tetejét kirakjuk szeletelt almával, megszórjuk zabpehellyel. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig, de legalább 30 percig sütjük.
Én most 6 közepes muffint sütöttem, és egy tortát. Így a torta nem lett olyan magas vastag. Muffin formában is ugyanolyan finom.




Karamellöntet:
12 dkg cukor
2 evőkanál víz
70 ml tejszín
2,5 dkg vaj
cs. só

Elkészítés:

Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet.
Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk.
Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót.Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett összefőzzük. Melegen kínáljuk a tortához. A hűtőben eláll ,ha sűrűsödne melegítéssel újra folyós lesz.







Megjegyzések

  1. Hmmm...Nagyon finom lehet!
    A képeid pedig-a szokásoknak megfelelően:)-gyönyörűek!!:)

    VálaszTörlés
  2. Jaajjj ezek a fotók gyönyörűek! Annyira meghoztad a kedvem, hogy bekevertem egy hajdinalisztes omlós tésztát, persze almás lesz...:))
    De hamarosan zablisztet is szereznem kell! Mert ez az almás mesésen néz ki!!

    VálaszTörlés
  3. Tetszik, ahogy a héja-magja-szára feldobja ;-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet, főleg a karamellöntettel! :) Csodásak a képek! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések