Mustos , erdei gombás vadragu házi kenyérből készült szalvétagombóccal a vkf 52. fordulójára
VKF 52. fordulójára készült ez a fogás.
TÉSZTAFALÓ ERDŐLAKÓ
avagy a tészta házassága az őszi erdő "gyümölcseivel"
Gomba szeretetünk töretlen. Sok recept fel sem kerül a blogra, pedig hetente fogyasztjuk a saját szedésű gombát.
A vad, a másik kedvenc összetevő.... és hát a tészta. Házikenyérből készült szalvétagombóc.... Tiszta tészta remek kiírással készült,az összetevők önmagában is remekek, hát még egy posztban összefoglalva:)
Az ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani:DDD
Hozzávalók a raguhoz:
1 kg vaddisznó hús (vegyesen)
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál kacsazsír
2 evőkanál vaj
2-2 szál sárgarépa, gyökér
1 darabka zeller
só,bors
mustár
babérlevél
borókabogyó(ezek hiányába a vadas fűszerkeverék is megteszi)
1 evőkanál méz
3 dl must
1 dl vörösborecet
30 dkg erdei gomba
3 dl tejföl
Hozzávalók a szalvétagombóchoz:
30 dkg szikkadt házi kenyér
2-3 evőkanál liszt
10 dkg vaj, zsír vegyesen
10 dkg bacon (elhagyható)
1,5 dl tej
3 tojás
só, bors
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A húst alaposan megtisztítjuk, vigyázva az esetleges szőrszálakra.
A hagymákat apróra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk.A zsiradékokon a hagymát megpirítjuk, rátesszük a fokhagymát is. A húst kevergetve átpirítjuk rajta, hozzáadjuk a zöldségeket , a fűszereket.Felöntjük vízzel. Fazékban, vagy kuktában puhára főzzük, sütjük. Menet közben ízesítjük, ha szükséges. A főzés befejezése előtt a gombát is hozzáadjuk. pár percig együtt főzzük. 1 evőkanál liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. A szalvétagombóccal tálaljuk.
Szalvétagombóc elkészítése:
Amíg a ragu fő, elkészítjük a szalvétagombócot.
A kenyeret felkockázzuk, hozzákeverjük a lisztet.A bacont kiolvasztjuk, megpirítjuk, a vajat a zsírral felolvasztjuk összekeverjük a kockázott kenyérrel. A tojásokat a tejjel a fűszerekkel jól kikeverjük a kenyeres keverékhez öntjük. Alaposan összekeverjük hűtőben pihentetjük amíg a vizünk felfő.
A masszát két darab alufólia darabra simítjuk, melyet előtte alaposan bezsíroztunk) hosszú rudat formálva(annyira hosszút, hogy a fazékba amiben főzni fogjuk beleférjen), becsomagoljuk, végeit betekerjük. 30 percig főzzük. Kiemeljük a főzővízből, kibontjuk a fóliából, felszeletelve tálaljuk a raguval.Friss petrezselyemmel és forró pirított vajjal kínáljuk.
A mustot frissen préseltük ki a kertben termett szőlőből. Must hiányában egyszerűen vörösborral készítjük.
Szép hetet kívánok mindenkinek!
Ezek a képek! Ismét varázslatosak!
VálaszTörlésPersze a recept sem semmi!:)
;)
Mónika! kedves vagy!
TörlésA gombáidra most baromi irígy vagyok!!)) A képeid pedig mind egy-egy varázsvilág...
VálaszTörlésÓhhh, hidd el adnék szívesen belőle:)
TörlésHa minden olyan finom volt, mint amilyen szép, akkor őszintén irigyellek!
VálaszTörlésNagyon finom volt, az eddigi legjobban sikerült vad:)
TörlésMinden elismerésem! Ez az étel. Mmm...
VálaszTörlésNagyon finom lehetett.
A képek pedig nagyon hangulatosak.
Köszönöm Krisztina! nagyon kedves vagy!
TörlésHúha, az étel is, meg a fotók is nagyon szépek:) A legjobban a szőlős - mustos fotód tetszik most:)
VálaszTörlésVan egy ötletem: olyan szép naptár lenne a fotóidból:)
Kati! Én még nagyon távol állok a naptáraktól, de azért köszi!
TörlésCsodás- étel és fotó, no meg a megalkotója! :)
VálaszTörlésKöszi!
TörlésIgazi tökéletes őszi ebéd! Éhes lettem:)
VálaszTörlés:)
TörlésCsodás fogás, a ragu is mennyei lehet és a szalvétagombóc is annyira guszta! :) Tökéletes! :) Imádom a fotóidat! :)
VálaszTörlésFinom...volt:)
TörlésGomba, must!! A monogramos terito/konyharuga csak nem nagymama hazi szottese?
VálaszTörlésNem a nagymamáé, de nagyon régi darab, egy kedves baráttól kaptam:)
TörlésRemek kihívásra remek étel, és lenyűgöző fotók! És azok a gombák, hmm. Felénk is sok a gomba, de gombafelismerő szakvizsga híján nem vállajuk be. Pedig nagy a kísértés. Pláne ilyen ételek láttán. :)
VálaszTörlésCsatlakozom Alízhoz! Isteni fogás és csodás képek!
VálaszTörlés