2012. október 28., vasárnap

Mustos , erdei gombás vadragu házi kenyérből készült szalvétagombóccal a vkf 52. fordulójára




VKF 52. fordulójára készült ez a fogás. 

TÉSZTAFALÓ ERDŐLAKÓ
avagy a tészta házassága az őszi erdő "gyümölcseivel"


Gomba szeretetünk töretlen. Sok recept fel sem kerül a blogra, pedig hetente fogyasztjuk a saját szedésű gombát.
A vad, a másik kedvenc összetevő.... és hát a tészta. Házikenyérből készült szalvétagombóc.... Tiszta tészta remek kiírással készült,az összetevők önmagában is remekek, hát még egy posztban összefoglalva:)
Az ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani:DDD





Hozzávalók a raguhoz:
1 kg vaddisznó hús (vegyesen)
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál kacsazsír
2 evőkanál vaj
2-2 szál sárgarépa, gyökér
1 darabka zeller
só,bors
mustár
babérlevél
borókabogyó(ezek hiányába a vadas fűszerkeverék is megteszi)
1 evőkanál méz
3 dl must
1 dl vörösborecet
30 dkg erdei gomba
3 dl tejföl

Hozzávalók a szalvétagombóchoz:

30 dkg szikkadt házi kenyér
2-3 evőkanál liszt
10 dkg vaj, zsír vegyesen
10 dkg bacon (elhagyható)
1,5 dl tej
3 tojás
só, bors
1 csokor petrezselyem



Elkészítés:

A húst alaposan megtisztítjuk, vigyázva az esetleges szőrszálakra.
A hagymákat apróra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk.A zsiradékokon a hagymát megpirítjuk, rátesszük a fokhagymát is. A húst kevergetve átpirítjuk rajta, hozzáadjuk a zöldségeket , a fűszereket.Felöntjük vízzel. Fazékban, vagy kuktában puhára főzzük, sütjük. Menet közben ízesítjük, ha szükséges. A főzés befejezése előtt a gombát is hozzáadjuk. pár percig együtt főzzük. 1 evőkanál liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. A szalvétagombóccal tálaljuk.


Szalvétagombóc elkészítése:

Amíg a ragu fő, elkészítjük a szalvétagombócot.
A kenyeret felkockázzuk, hozzákeverjük a lisztet.A bacont kiolvasztjuk, megpirítjuk, a vajat a zsírral felolvasztjuk összekeverjük a kockázott kenyérrel. A tojásokat a tejjel a fűszerekkel jól kikeverjük a kenyeres keverékhez öntjük. Alaposan összekeverjük hűtőben pihentetjük amíg a  vizünk felfő.
A masszát két darab alufólia darabra simítjuk, melyet előtte alaposan bezsíroztunk) hosszú rudat formálva(annyira hosszút, hogy a fazékba amiben főzni fogjuk beleférjen), becsomagoljuk, végeit betekerjük. 30 percig főzzük. Kiemeljük a főzővízből, kibontjuk a fóliából, felszeletelve tálaljuk a raguval.Friss petrezselyemmel és forró pirított vajjal kínáljuk.


A mustot frissen préseltük ki a kertben termett szőlőből. Must hiányában egyszerűen vörösborral készítjük.





És ha már erdő ajándéka, akkor néhány kép az erdőről, ahová rendszeresen járunk:






Szép hetet kívánok mindenkinek!

20 megjegyzés:

  1. Ezek a képek! Ismét varázslatosak!
    Persze a recept sem semmi!:)
    ;)

    VálaszTörlés
  2. A gombáidra most baromi irígy vagyok!!)) A képeid pedig mind egy-egy varázsvilág...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óhhh, hidd el adnék szívesen belőle:)

      Törlés
  3. Ha minden olyan finom volt, mint amilyen szép, akkor őszintén irigyellek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt, az eddigi legjobban sikerült vad:)

      Törlés
  4. Minden elismerésem! Ez az étel. Mmm...
    Nagyon finom lehetett.
    A képek pedig nagyon hangulatosak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Krisztina! nagyon kedves vagy!

      Törlés
  5. Húha, az étel is, meg a fotók is nagyon szépek:) A legjobban a szőlős - mustos fotód tetszik most:)
    Van egy ötletem: olyan szép naptár lenne a fotóidból:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati! Én még nagyon távol állok a naptáraktól, de azért köszi!

      Törlés
  6. Csodás- étel és fotó, no meg a megalkotója! :)

    VálaszTörlés
  7. Igazi tökéletes őszi ebéd! Éhes lettem:)

    VálaszTörlés
  8. Csodás fogás, a ragu is mennyei lehet és a szalvétagombóc is annyira guszta! :) Tökéletes! :) Imádom a fotóidat! :)

    VálaszTörlés
  9. Gomba, must!! A monogramos terito/konyharuga csak nem nagymama hazi szottese?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem a nagymamáé, de nagyon régi darab, egy kedves baráttól kaptam:)

      Törlés
  10. Remek kihívásra remek étel, és lenyűgöző fotók! És azok a gombák, hmm. Felénk is sok a gomba, de gombafelismerő szakvizsga híján nem vállajuk be. Pedig nagy a kísértés. Pláne ilyen ételek láttán. :)

    VálaszTörlés
  11. Csatlakozom Alízhoz! Isteni fogás és csodás képek!

    VálaszTörlés