2012. augusztus 31., péntek

Hamburger




A hétvégén ketchupot készítettünk.A ketchuphoz házi hamburger is jár, úgy az igazi. Fincsi zsemlékkel és húspogácsával.Sok-sok zöldséggel.
A zsömlék egy picit túlkeltek, de ez csak még foszlósabb, puhábbá tette őket.
Ha hamburgert készítek gyakran használom Limara receptjét. Most külföldi oldalon kutakodva ezt a receptet találtam, egy kicsit módosítottam rajta.





 Hozzávalók:


60 dkg liszt
2 teáskanál szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss
1,5 teáskanál só
3 evőkanál cukor
3 vőkanál olaj, vagy olvasztott vaj
1 tojás
2,5-3 dl tej víz keveréke
tetejére 1 tojás, szezámmag

Elkészítés:

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk és a duplájára kelesztjük. 12 egyforma részre osztjuk. Gömbölyítjük. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk,én szeretem, ha nem gömbölyűek amikor megsülnek, így egy kicsit meglapítom a zsemlék tetejét,tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. Duplájára kelesztjük. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép barnára sütjük





Hamburgerhús készítése:

A hamburger akkor finom, ha a hús mennyisége nagyjából azonos a zsemlékkel. A zsemlék kb. 10 dkg súlyúak, így a húst is így számoljuk. Minimum 1 kg kell ehhez a mennyiséghez. A darált húst (marha, pulyka, sertés...ki mivel szereti) fűszerezem sóval borssal, fokhagymával, 1 fej apróra vágott vöröshagymával, ketchuppal, mustárral. Kis darabokra elosztom, kilapogatom, kevés zsiradékon teflonban megsütöm mindkét oldalát. Zöldségekkel, ketchuppal,mustárral, majonézzel, sajttal tálalom.

A Ketchup receptje előző bejegyzésemben megtalálható:









2012. augusztus 26., vasárnap

Ketchup



Második alkalommal készítjük ebből a receptből a ketchupot. Tökéletes, mind ízében mind állagában. Ilyenkor augusztusra a paradicsom is gyönyörű zamatossá érik a kertben.Évek óta magunknak termesztjük a kerti zöldségeket.Tavaly az egy adag kevésnek bizonyult. Már karácsony tájékán keresgéltük a sok kis dzsemes üveg között, hátha akad még valahol egy üveggel. Az éven duplázunk, de az is lehet triplázunk.

 Dizájnmenza dobozos játéka az E számokat tartalmazó bolti  ételek otthoni reprodukálására hív játszani. Bátran állíthatom, hogy ebben a ketchupban biztos nincs színező, és adalékanyag...de van íze, igaz színe, és hihetetlen zamata.....





Hozzávalók:


3 kg paradicsom
1 kg paprika(nálam kápia)
5 nagy fej vörös hagyma
5 db nyári alma
20 dkg cukor
3 kk só
1 dl 10 %-os ecet
2-3 ek darált piros paprika
szemes bors,szegfűszeg, szegfűbors, mustármag( mindegyikből egy evőkanálnyi )
2 db fahéj
oregánó, bazsalikom, kakukkfű frissen (mennyiség opcionális)









 Elkészítés:


A zöldségeket apró darabokra vágom. A fűszereket a cukor, a só, az ecet és a paprika kivételével teatojásba rakom . A zöldségekkel együtt felteszem főni, a fahéjat és a  zöldeket csak beledobom. Egészen addig rotyogtatom míg puhára nem főnek az alkatrészek.A teatojást , a fahéjat és a zöldeket kiemelem a pépből. Ezután paradicsompasszírozón  az egészet átdarálom. Már itt látszik, hogy milyen sűrű zamatos masszát kapunk. Visszatesszük főni , itt tesszük bele a cukrot, sót, ecetet és a paprikát és főzzük, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Paradicsomfüggő a dolog. Természetesen kóstolgatjuk, kerülhet még bele  só, cukor, esetleg bors, és a csípős paprika,2-3 gerezd fokhagyma ha kedveljük. Mielőtt üvegekbe töltenénk bot mixrerrel átkeverjük, a selymes állag érdekében.

Ha sűrűbb ketchupot szeretnénk, akkor  3 ek. étkezési keményítőt elkeverünk egy kis hideg vízben és a fövés befejezése előtt belekeverjük a ketchupba. Egyet forralunk rajta.
Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban pihentetjük . 










2012. augusztus 20., hétfő

A kenyér ünnepe


A új kenyér ünnepére kovászos kenyeret sütöttem...


Anyám kovásza

idézetek egyik kedves könyvemből: Kövi Pál Erdélyi Lakoma

 "Én csak Anyám kenyerére emlékszem vissza tökéletesen. Maga a kenyér fontos helyet foglalt el életünkben, mint sok mindenki máséban is. Erre mutatnak azok a jelzõk, amivel kiékesítettük és megtiszteltük ezt a szót — kenyér — beszédeink közben, mint: éltetõ, Isten adta, áldott, életadó, mindennapi, és a többi. Világosan emlékszem; kenyérsütés napján az én kiosztott munkálataim közé tartozott, hogy amikor meghallottam a déli harangszót, el kellett szaladnom a sarki pékhez a nála megsütött kenyerünkért és azt hazavinni. A kenyér megszegése külön családi szertartás volt, ami csak Anyámnak volt megengedve. S Õ mielõtt felszelte a kenyeret, rátette az örök élet és örök remény jelét — egy keresztet; s mi csak azután kaptuk meg a ropogós serclit.
De az én emlékeim mégis a kenyérsütéshöz kapcsolódnak szorosabban, ami egy csodálatos évszázados ceremónia gyanánt maradt meg bennem."








"Minden, ami a kenyérsütéshez tartozott és annak kelléke volt, az nálunk szent volt; pedig lutheránusok vagyunk és a szent szó csak az Istent illeti meg házunkban. Ezekhez a tárgyakhoz tartozott a két szakajtó — egy hosszúkás nagyobb és egy kicsi gömbölyû —, melyeket semmi másra nem volt szabad felhasználni, hiszen még szagot kapnak. Honvágyam jeléül késõbb el is vittem a kisebbiket földi vándorutamra. Négy szép damaszt fehérkendõ volt erre a célra félretéve, melyek csak Anyám keze ízét érezték, meg a friss liszt meleg emberi illatát. De a legfontosabb valami ebben a csodálatos körben a kovász volt."





"Minden családnak megvolt a maga kis kovásza, s valahogy még szégyen is volt kovászt kölcsönkérni. Nem sokra becsülték azt az asszonyt, aki nem tartotta becsben és tisztán a kovászt, vagy azt „Uram bocsá..." — elfecsérelte.

Mert bizony a kovászt Anyám az Õ anyjától kapta, amikor férjhez ment és saját háztartást kezdett. Nagyanyám pedig az õ anyjától, és így rendjén vissza a századokba. A kis kovász képviselte a mi családunk múltját, történelmét, de a jelenét is, és így élniakará-sát, tehát jövõjét. De fõképp az összeköttetést, a kapcsolatot az anyafölddel. Mert a földbõl éltünk mi is, Nagyapámék is, és amit termeltünk, az adta életünk alapját.
Minden kenyérsütés alkalmával Anyám egy félkilónyit lecsípett a kenyértésztából, azt lelapította és félretette egy száraz helyre, hadd szikkadjon. A két szakajtót és a négy ruhácskát szépen összehajtogatva, mellé. A mi kis kovászunk ott várta be az idõt a következõ sütésig. De igazán itt és ekkor kezdõdött a kis kovász nagy szerepe. Benne az élesztõ baktériumok ha lassan is, de tovább éltek — s a kis lapocska lehelte az õ kenyér-baktériumait a ház levegőjébe, amit mi beszippantottunk, magunkévá tettük és testünk élő részese lett. A másik oldalról viszont mi árasztottuk el a levegőt saját baktériumainkkal kémiai alapösszetételünk részecskéivel; reménykedő álmainkkal, fáradt verejtékünkkel, szeretkezéseink illatával. Ezt a kis kovász mind magába szívta, és tovább nevelgette a maga önző, elhatározott módján; megteremtve házunk kémiai-bakteriológiai alapját, egyensúlyát és jellegzetes karakterét."








"S így minden háznak megvolt a maga külön bakteriológiai összetétele, amely különbözött a szomszédétól. A mi otthonunk öntudatos egység volt a világmindenségben és ebben a meghatározott egyedben Anyám kis kovászkája jelentette az uralkodó középpontot. E kis kovászka volt letéteményese családi jellegünknek, egyéni-emberi karakterünknek; kulcsa a tradícióknak, folytonosságnak, szépségnek és szeretetnek."




"Hogy sajnálom én a mai embereket, akiknek nincs egy pici kis kovászkájuk, amit továbbadhatnának lányaiknak, fiaiknak. Akik elmennek a nagy üzletbe és hazavisznek valami kenyérfélét; ami talán lehet szép is, jó is, és változatos is, hiszen a kis cipó megpróbálja megtenni a rászabott kötelességeket, csak annak a szegény kenyérnek... nincs lelke."

2012. augusztus 19., vasárnap

Rozsos írós kenyérpite


Szeretnék egy nagyon egyszerű kenyeret ajánlani. Azoknak is, akik nem mernek belefogni a kenyérsütésbe, és azoknak is, akik épp egy kellemes hétvégére készülnek barátaikkal, családjukkal. Ideális kísérője egy sütögetős összejövetelnek.


Hozzávalók:

40dkg BL 80 kenyérliszt
10 dkg világos rozsliszt (készülhet tk. rozsliszttel is, de akkor kicsit növelni kell a folyadék mennyiségét)
2,5 dkg friss élesztő
3 dl író /ennek hiányában joghurt-tej keveréke/
1kávéskanál méz
2 teáskanál  só
2 dkg olvasztott vaj







Elkészítés:

A liszteket beleszitáljuk egy nagyobb tálba, vagy kenyérsütő gép üstjébe. Mindenképpen abba, amiben majd dagasztani fogunk. Közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. Az író/folyadék felét ráöntjük az élesztőre, óvatosan kevés lisztet hozzá húzva összekeverjük az élesztőt a folyadékkal. Lisztet hintünk rá.

Letakarjuk,megvárjuk, amíg az élesztős elegy felfut  és szépen berepedezik, hólyagossá válik a teteje. Ez kb. 30 perc. Ezután a a többi hozzávalót is beletesszük és kissé lágyabb, de rugalmas kenyértésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt lisztezett táblára borítjuk. 5 dkg-os  kb. 20 kis darabra vágjuk. Zsemle formára gömbölyítjük. Egy 28 cm átmérőjű pite formát szilikonos sütőpapírral kibélelünk. Ebbe pakoljuk a megformázott kis zsemléket . Újabb kelesztés következik kb.25-30 percig.
 A sütőt előmelegítjük , aljába kis lábasba vizet teszünk. A megkelt kenyeret 180-200 fokon sütjük 35-40 percig,míg szép barna nem lesz . Tetejét díszíthetjük petrezselyem vagy más fűszernövény  levelekkel, melyeket kevés felvert tojással tudunk odaragasztani.



A recept megjelent a Kifőztük magazin augusztusi számában


Zöldfűszeres juhtúrós mártogatóssal is kínálhatjuk. 

Zöldfűszeres juhtúrós mártogatós

Hozzávalók:
10 dkg juhtúró
20 dkg tejföl
4 evőkanál aprított friss bazsalikom, kapor, kakukkfű, tárkony vegyesen

Tipp:
Ezt a kenyérpitét bármelyik kedvenc kenyér receptünből elkészíthetjük.

További kenyér receptek a blogon

2012. augusztus 17., péntek

Paradicsom cobler


Paradicsom. Csak így egyszavas mondatban.A nyár az íz együtt. Szeretitek? Mi nagyon. Csodálatos termésünk volt az idén. Helyesbítek, van az idén. Sok óriás paradicsom mellet ez a koktél pareadicsom is utolérte nagy testvéreit. Szépen megnőtt, megerősödött. Tökéletes alkotórésze ennek a nem is tudom minek nevezzelek-nek. Főétel is, előétel is egyaránt lehet.
Ha szeretitek a paradicsomot, úgy igazán, akkor ne hagyjátok ki. 


Hozzávalók:
Tésztás részhez:

25 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl joghurt vagy tejszín
fél teéskanál só
1 evőkanál friss kakukkfű és bazsalikom

10-15 dkg sajt reszelve még érdekesebbé teszi a tésztát

 



Paradicsomos részhez:
50 dkg fürtös paradicsom egészben hagyva, vagy nagyobb paradicsomok darabolva
só, bors ízlés szerint
1 tk chili pehely, elhagyható aki nem szereti a csípőset
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál liszt, vagy étkezési keményítő
1 nagy csokor bazsalikom
10 dkg sajt (nekem friss házi sajt , a panir)






Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, a vaj olaj keverékén lassú tűzön 20-25 perc alatt karamellizáljuk. Az utolsó percekben a szeletekre vágott fokhagymát is hozzátesszük. Félretesszük. Amíg sül a hagyma elkészítjük a tésztát:
tésztához a száraz részeket összekeverjük (liszt+sütőpor+só+zöld fűszerek), a tojást elkeverjük a joghurttal vagy a tejszínnel. A vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk, eldolgozzuk, hozzá öntjük a tojásos keveréket, összedolgozzuk. Lágy ragacsos masszát kapunk, de ez nem baj.

Egy tűzálló tálba halmozzuk a paradicsomot, nem kell összevágni, így lesz igazán finom.Rászórjuk a fűszereket, a darabokra vágott sajtot, a hagymás keveréket, a bazsalikomot, a lisztet. Összeforgatjuk. A tésztából lisztes kézzel rusztikus kis gombócokat rakunk a paradicsomra.Kis réseket hagyjunk a tészták között, hogy a paradicsom gőze el tudjon némileg távozni.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük.

Süthetjük kis szuflé formákban is. Ilyenkor a formákba szétosztjuk a paradicsomos részt, és mindegyiket befedjük egy tésztadarabbal.




Ez tulajdonképpen  az édes cobler sós változata. Cobler receptem itt
Az ötlet innen.


2012. augusztus 16., csütörtök

Fahéjas sült szilvás fagyi





Egy újabb fagyi.A sült barackos adta az ihletet, meg az a recept, amit éppen olvastam a sütőben sült szilvalekvárról.
Hihetetlenül intenzív szilvás íz. A karamellizálódott cukor , fahéj és szilva együtt pedig nagyon finom.







Hozzávalók:

50 dkg szilva magozva tisztán mérve
a tetejére 2-3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
mazsola ízlés szerint,továbbá pár kanál rum




Elkészítés:

A szilvákat megmossuk, magját eltávolítjuk, hőálló edénybe rakjuk a vágásokkal felfelé. Megszórjuk a cukor,vaníliás cukor , fahéj keverékével és addig sütjük, amíg szépen karamellizálódik rajta a cukor. Ez kb. 30 perc.
Kihűtjük. Ha kihűlt boitmixerrel pürésítjük az edény alján lévő karamellizálódott cukros levet se öntsük ki, keverjük azt is a szilvához.. A tejszínt a cukorral tejföl sűrűségűre verjük, belekeverjük a sült szilvás masszát.Teszünk még bele ízlés szerint mazsolát, esetleg pár kanál rumot, rumaromát. Edénybe kanalazzuk,fagyasztjuk, majd fogyasztjuk:)


Bónuszként sütöttem hozzá finom citromos kekszet Gondaanyu receptje alapján. Pár darabot nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggattam, és megtöltöttem a  majdnem kész fagyival. A többi kekszet csak úgy mellé kínáltam.


Citromos keksz Gondaanyutól:

Ennek a mennyiségnek a fele is elég sok lesz belőle.
Hozzávalók:   50 dkg liszt
                     25 dkg margarin
                     25 dkg porcukor
                     egy egész tojás és egynek a sárgája
                     egy citrom leve és reszelt héja
                     csipet só
                     fél csomag sütőpor

Összegyúrjuk a hozzávalókat. Egy nagyon szép, selymes tészta lesz belőle.  Azonnal kinyújtjuk, vékonyra, 2-3 mm - re. Kiszaggatjuk, előmelegített 200 fokos sütőben világosra sütjük.










2012. augusztus 14., kedd

Édes szilvás zsemlék fahéjas morzsával



Morzsás szilvás lepényt biztos mindenki sütött már. Kedvenc nálunk is. Ez egy hasonló tészta, csak kicsit kalácsosabb. Ezeket a kis zsemléket a morzsás szilvás kultikus mivolta ihlette:)




Hozzávalók:
40 dkg liszt
6 dkg cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
1, 5 dl tej
2 kisebb tojás
15 dkg puha vaj

15 szem szilva
őrölt fahéj

tetejére 1 tojás


Morzsa hozzávalói:
4 dkg liszt
2 dkg vaj
2 dkg cukor
1 teáskanál fahéj





Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, felöntjük a langyos tejjel. Kicsit összekeverjük, a tál széléről óvatosan húzogatva a lisztet "betakarjuk" a kovászunkat. 15-20 perc múlva szépen habosodni kezd az élesztő. Ekkor beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, dagasztás közben fokozatosan adagoljuk a  vajat is. Fényes kicsit lágyabb tésztát dagasztunk. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. A vaj mennyisége miatt kicsit nehezebben kel.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk, 15 egyforma darabba vágjuk. Gömbölyűre formázzuk. A szilvákat kimagozzuk, a magok helyére őrölt fahéjat, vagy aki nagyon édesszájú, az porcukorral kevert fahéjjal is megtöltheti.
A kis gömbök közepébe rakjuk a szilvákat,becsomagoljuk, varrattal lefelé tűzálló edénybe rakjuk. Én most egy piteformába pakoltam. nem baj ha nem érnek össze, sülés közben megnőnek majd.
Tetejét tojással lekenjük, a kész morzsával bőven megszórjuk.Kelesztjük addig, amíg a sütő felmelegszik. Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük. Ha a teteje nagyon barnulna alufóliával sütés közben be lehet takarni.

Morzsa készítése:
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Hozzátesszük a lisztet, cukrot, fahéjat és addig pirítjuk, amíg morzsássá változik, ez kb. fél perc.





2012. augusztus 11., szombat

Sült őszibarackos fagyi




Az őszibarack fa , ami az udvarunkon áll talán 6-7 éves. Gyönyörű, zamatos barackokat terem, és minden este amikor elsétálunk mellette nem győzünk betelni az illatával:) Persze Pamacs kutyánknak is tetszik, mert a lelógó ágakat folyton rágcsálja a gyerekek biciklijének ülésével együtt....:)))

Most, amikor a bejegyzést írom szakad az eső, és nincs 15 foknál több....de ez a fagyi akkor is jól esik, mert a karamellizált sült őszibarack hihetetlenül selymessé teszi.





Hozzávalók:

6-7 őszibarack
a tetejére 2-3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor
2 dl tejszín
10 dkg porcukor


Elkészítés:

Az őszibarackokat megmossuk, magját eltávolítjuk, hőálló edénybe rakjuk a vágásokkal felfelé. megszórjuk a cukor,vaníliás cukor keverékével és addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ez kb. 30 perc.
Kihűtjük, közben a héját nagyjából leszedjük. Én nem pucoltam, meg teljesen, szeretem a kis darabkákat benne.Ha kihűlt boitmixerrel pürésítjük az edény alján lévő karamellizálódott cukros levet se öntsük ki, keverjük azt is a barackhoz.. A tejszínt a cukorral tejföl sűrűségűre verjük, belekeverjük a sült barackos masszát. Edénybe kanalazzuk,fagyasztjuk, majd fogyasztjuk:)





A fagyihoz készítettem tölcséreket, kis tálkákat is, mégiscsak finomabb abból csemegézni....

Hozzávalók 3-3 tölcsérhez , tálkához:

5 dkg liszt
2,5 dkg lágy vaj
2 dkg porcukor
1 tojás fehérje
csipet só
késhegynyi sütőpor

A hozzávalókat összekeverjük, az ostyasütőt felmelegítjük. A tálkákhoz 1 kávéskanálnyi, a tölcsérekhez 2 kávéskanálnyi masszát teszünk egyesével az ostyasütőbe. 1 percig sütjük mindkét oldalát. Késsel leválasztjuk a sütőről, és még melegen meghajtjuk. A tálkákat egy lefordított kis csésze tetejére simítjuk, ott tartjuk pár másodpercig. A tölcséreket hajtjuk, aljukat még melegen összecsípjük, hogy a fagyi ne follyon ki.
Az elkészült fagyit ezekben tálajuk.

 




A fagyi ötlete innen