Citromos cukkini dzsem
Amikor a cukkini túlnövi saját magát a kertben, akkor vagy főzelék lesz belőle, vagy ilyen dzsem.... Pirítóson, vajjal....finom....
Hozzávalók:
1 kg cukkini legyalulva, tisztán mérve
80 dkg cukor
2 db citrom
Elkészítés:
Megtisztítjuk a cukkinit. A zsengébb darabokon a zöld héjat is rajtahagyjuk. Magjait kiszedjük, és legyaluljuk. A cukorral összekeverjük, és 10 percig állni hagyjuk. Addig levet enged. Majd feltesszük főni, és mérsékelt tűzön addig rotyogtatjuk, míg leve kocsonyásodni kezd. Ez nem több 15 percnél. Ekkor belereszeljük a citromok héját, és a kis kockákra vágott citrom húsát is (kivéve a fehér héj alatti részt). A citrommal is főzzük úgy 5-10 percet, majd forrón üvegekbe szedjük és lekötjük. Azonnal fejtetőre állítjuk az üvegeket és kb.5 perc múlva visszafordítjuk, száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók, ha dzsemfixet használunk:
1 kg cukkini legyalulva
50 dkg cukor
3 db citrom
1 csomag dzsemfix 2:1
Elkészítés:
A cukkinit héjától megtisztítjuk, magjait kiszedjük, és legyaluljuk. A citromok héját hozzáreszeljük, a citrom húsát kis kockákra vágjuk( kivéve a fehér héj alatti részt). Hozzákeverjük a dzsemfixet, a cukrot . Állandóan kevergetve forraljuk fel, majd 1-2 percig főzzük. Kövessük a dzsemfixen található utasítást. Forrón üvegekbe szedjük és lekötjük. Azonnal fejtetőre állítjuk az üvegeket és kb.5 perc múlva visszafordítjuk, száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában
Ki fogom próbálni, van még néhány cukkinim, bár a végüket járják a forróságban és a víztelenségben.
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a recepted is, jó kis nyárias íze lehet!:)
VálaszTörlésIzgalmasan hangzik:)
VálaszTörlésEz az ötlet annyira, de annyira bejön! Kár, hogy nem jutott eddig eszembe! Tökéletes!
VálaszTörlésMicsoda pazar jó ötlet, biztosan nagyon finom:-))))
VálaszTörlésGratulálok ha amennyiben neked jutott ez eszedbe, ugye mindig sósban gondolkodunk a cukkinit illetően, legalábbis én, meg jó páran, pedig lám itt van:-))))
A cukkini a leginternacionálisabb zöldség, bármit lehet vele készíteni:-))))
Nagyon jó ötlet a cukkini-túltengéses időszakra, amikor még mindig sok-sok cukkini terem, és már azt sem tudom, mit készítsek belőle! Hát dzsemet! :)
VálaszTörlésNálam is elkészült. Nagyon finom lett. Köszi a receptet!
VálaszTörlésNekem mindig az a gondom, hogy ha kész akkor nem érezni a cukkini igazi ízét. Így jártam a fügével is.Csak édes lett.
VálaszTörlés