Paradicsom cobler


Paradicsom. Csak így egyszavas mondatban.A nyár az íz együtt. Szeretitek? Mi nagyon. Csodálatos termésünk volt az idén. Helyesbítek, van az idén. Sok óriás paradicsom mellet ez a koktél pareadicsom is utolérte nagy testvéreit. Szépen megnőtt, megerősödött. Tökéletes alkotórésze ennek a nem is tudom minek nevezzelek-nek. Főétel is, előétel is egyaránt lehet.
Ha szeretitek a paradicsomot, úgy igazán, akkor ne hagyjátok ki. 


Hozzávalók:
Tésztás részhez:

25 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl joghurt vagy tejszín
fél teéskanál só
1 evőkanál friss kakukkfű és bazsalikom

10-15 dkg sajt reszelve még érdekesebbé teszi a tésztát

 



Paradicsomos részhez:
50 dkg fürtös paradicsom egészben hagyva, vagy nagyobb paradicsomok darabolva
só, bors ízlés szerint
1 tk chili pehely, elhagyható aki nem szereti a csípőset
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál liszt, vagy étkezési keményítő
1 nagy csokor bazsalikom
10 dkg sajt (nekem friss házi sajt , a panir)






Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, a vaj olaj keverékén lassú tűzön 20-25 perc alatt karamellizáljuk. Az utolsó percekben a szeletekre vágott fokhagymát is hozzátesszük. Félretesszük. Amíg sül a hagyma elkészítjük a tésztát:
tésztához a száraz részeket összekeverjük (liszt+sütőpor+só+zöld fűszerek), a tojást elkeverjük a joghurttal vagy a tejszínnel. A vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk, eldolgozzuk, hozzá öntjük a tojásos keveréket, összedolgozzuk. Lágy ragacsos masszát kapunk, de ez nem baj.

Egy tűzálló tálba halmozzuk a paradicsomot, nem kell összevágni, így lesz igazán finom.Rászórjuk a fűszereket, a darabokra vágott sajtot, a hagymás keveréket, a bazsalikomot, a lisztet. Összeforgatjuk. A tésztából lisztes kézzel rusztikus kis gombócokat rakunk a paradicsomra.Kis réseket hagyjunk a tészták között, hogy a paradicsom gőze el tudjon némileg távozni.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük.

Süthetjük kis szuflé formákban is. Ilyenkor a formákba szétosztjuk a paradicsomos részt, és mindegyiket befedjük egy tésztadarabbal.




Ez tulajdonképpen  az édes cobler sós változata. Cobler receptem itt
Az ötlet innen.


Megjegyzések

  1. Babette!

    A múltkor szilva és fahéj...most meg paradicsom..egy rugóra járt az agyunk..:))
    Ezek a paradicsomok csodaszépek,és hát a fényképek róluk...az a fehér deszkás nagyon tetszik!!!
    A cobler pedig jöhet...hisz imádom a paradicsomot! A mi paradicsomunk is kezd szépen pirosodni...annyira jó érzés szüretelni...:)

    VálaszTörlés
  2. Jajj de jó! Gyönyörű paradicsomjaitok vannak:)

    VálaszTörlés
  3. Ezt muszály volt megcsodáljam:) Az édes cobbler receptem is tőled van, ez is tőled lesz:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ötlet! Szeretem a gyönyörű fotóidat, öröm nézni. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Babett!
    Vagy én értek félre valamit vagy félre van írva valami.
    "Egy tűzálló tálba halmozzuk a paradicsomot, nem kell összevágni, így lesz igazán finom.Rászórjuk a fűszereket, a darabokra vágott sajtot, a hagymás keveréket, a bazsalikomot, a lisztet." Itt elakadtam....milyen lisztet? A liszt nem a tésztába kell?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Bocsi! Kihagytam a 3 evőkanál lisztet. Meg kell szórni vele a paradicsomos részt, hogy a kifolyó levet sűrítse. Máris pótolom!

      Törlés
  6. Babett, átküldenéd a szóló képeket (még montázs előtt), szeretném kitenni ezt a receptet, köszönöm előre is! Gyöngyi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések