2012. augusztus 17., péntek

Paradicsom cobler


Paradicsom. Csak így egyszavas mondatban.A nyár az íz együtt. Szeretitek? Mi nagyon. Csodálatos termésünk volt az idén. Helyesbítek, van az idén. Sok óriás paradicsom mellet ez a koktél pareadicsom is utolérte nagy testvéreit. Szépen megnőtt, megerősödött. Tökéletes alkotórésze ennek a nem is tudom minek nevezzelek-nek. Főétel is, előétel is egyaránt lehet.
Ha szeretitek a paradicsomot, úgy igazán, akkor ne hagyjátok ki. 


Hozzávalók:
Tésztás részhez:

25 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl joghurt vagy tejszín
fél teéskanál só
1 evőkanál friss kakukkfű és bazsalikom

10-15 dkg sajt reszelve még érdekesebbé teszi a tésztát

 



Paradicsomos részhez:
50 dkg fürtös paradicsom egészben hagyva, vagy nagyobb paradicsomok darabolva
só, bors ízlés szerint
1 tk chili pehely, elhagyható aki nem szereti a csípőset
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál liszt, vagy étkezési keményítő
1 nagy csokor bazsalikom
10 dkg sajt (nekem friss házi sajt , a panir)






Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, a vaj olaj keverékén lassú tűzön 20-25 perc alatt karamellizáljuk. Az utolsó percekben a szeletekre vágott fokhagymát is hozzátesszük. Félretesszük. Amíg sül a hagyma elkészítjük a tésztát:
tésztához a száraz részeket összekeverjük (liszt+sütőpor+só+zöld fűszerek), a tojást elkeverjük a joghurttal vagy a tejszínnel. A vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk, eldolgozzuk, hozzá öntjük a tojásos keveréket, összedolgozzuk. Lágy ragacsos masszát kapunk, de ez nem baj.

Egy tűzálló tálba halmozzuk a paradicsomot, nem kell összevágni, így lesz igazán finom.Rászórjuk a fűszereket, a darabokra vágott sajtot, a hagymás keveréket, a bazsalikomot, a lisztet. Összeforgatjuk. A tésztából lisztes kézzel rusztikus kis gombócokat rakunk a paradicsomra.Kis réseket hagyjunk a tészták között, hogy a paradicsom gőze el tudjon némileg távozni.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük.

Süthetjük kis szuflé formákban is. Ilyenkor a formákba szétosztjuk a paradicsomos részt, és mindegyiket befedjük egy tésztadarabbal.




Ez tulajdonképpen  az édes cobler sós változata. Cobler receptem itt
Az ötlet innen.


7 megjegyzés:

  1. Babette!

    A múltkor szilva és fahéj...most meg paradicsom..egy rugóra járt az agyunk..:))
    Ezek a paradicsomok csodaszépek,és hát a fényképek róluk...az a fehér deszkás nagyon tetszik!!!
    A cobler pedig jöhet...hisz imádom a paradicsomot! A mi paradicsomunk is kezd szépen pirosodni...annyira jó érzés szüretelni...:)

    VálaszTörlés
  2. Jajj de jó! Gyönyörű paradicsomjaitok vannak:)

    VálaszTörlés
  3. Ezt muszály volt megcsodáljam:) Az édes cobbler receptem is tőled van, ez is tőled lesz:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ötlet! Szeretem a gyönyörű fotóidat, öröm nézni. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Babett!
    Vagy én értek félre valamit vagy félre van írva valami.
    "Egy tűzálló tálba halmozzuk a paradicsomot, nem kell összevágni, így lesz igazán finom.Rászórjuk a fűszereket, a darabokra vágott sajtot, a hagymás keveréket, a bazsalikomot, a lisztet." Itt elakadtam....milyen lisztet? A liszt nem a tésztába kell?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Bocsi! Kihagytam a 3 evőkanál lisztet. Meg kell szórni vele a paradicsomos részt, hogy a kifolyó levet sűrítse. Máris pótolom!

      Törlés
  6. Babett, átküldenéd a szóló képeket (még montázs előtt), szeretném kitenni ezt a receptet, köszönöm előre is! Gyöngyi

    VálaszTörlés