Ketchup
Második alkalommal készítjük ebből a receptből a ketchupot. Tökéletes, mind ízében mind állagában. Ilyenkor augusztusra a paradicsom is gyönyörű zamatossá érik a kertben.Évek óta magunknak termesztjük a kerti zöldségeket.Tavaly az egy adag kevésnek bizonyult. Már karácsony tájékán keresgéltük a sok kis dzsemes üveg között, hátha akad még valahol egy üveggel. Az éven duplázunk, de az is lehet triplázunk.
Dizájnmenza dobozos játéka az E számokat tartalmazó bolti ételek otthoni reprodukálására hív játszani. Bátran állíthatom, hogy ebben a ketchupban biztos nincs színező, és adalékanyag...de van íze, igaz színe, és hihetetlen zamata.....
Hozzávalók:
3 kg paradicsom
1 kg paprika(nálam kápia)
5 nagy fej vörös hagyma
5 db nyári alma
20 dkg cukor
3 kk só
1 dl 10 %-os ecet
2-3 ek darált piros paprika
szemes bors,szegfűszeg, szegfűbors, mustármag( mindegyikből egy evőkanálnyi )
2 db fahéj
oregánó, bazsalikom, kakukkfű frissen (mennyiség opcionális)
Elkészítés:
A zöldségeket apró darabokra vágom. A fűszereket a cukor, a só, az ecet és a paprika kivételével teatojásba rakom . A zöldségekkel együtt felteszem főni, a fahéjat és a zöldeket csak beledobom. Egészen addig rotyogtatom míg puhára nem főnek az alkatrészek.A teatojást , a fahéjat és a zöldeket kiemelem a pépből. Ezután paradicsompasszírozón az egészet átdarálom. Már itt látszik, hogy milyen sűrű zamatos masszát kapunk. Visszatesszük főni , itt tesszük bele a cukrot, sót, ecetet és a paprikát és főzzük, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Paradicsomfüggő a dolog. Természetesen kóstolgatjuk, kerülhet még bele só, cukor, esetleg bors, és a csípős paprika,2-3 gerezd fokhagyma ha kedveljük. Mielőtt üvegekbe töltenénk bot mixrerrel átkeverjük, a selymes állag érdekében.
Ha sűrűbb ketchupot szeretnénk, akkor 3 ek. étkezési keményítőt elkeverünk egy kis hideg vízben és a fövés befejezése előtt belekeverjük a ketchupba. Egyet forralunk rajta.
Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban pihentetjük .
Ismét nagyon hangulatosak a képek, a ketchupnak pedig gyönyörű a színe, biztosan az íze is nagyon finom! :) Kipróbálós! :)
VálaszTörlésFinom:)
TörlésTavaly én is készítettem, igaz másabb recept szerint, de nagyon finom lehet ez is:) Mentem is, kipróbálom az idén ezzel:)
VálaszTörlésNem fogsz csalódni:)
TörlésNagyon ritkán eszünk kecsupot, de pont azért mert annyira nem szimpi a bolti, de ezt szívesen betáraznám én is a kamrámba:)
VálaszTörlés:)
TörlésKlassz, hangulatos képeid vannak. Olyan kis romantikus, vidéki stílus...Jók!))
VálaszTörlésKöszi! Én vidéki lány vagyok:)))
TörlésJujj, de brutál jó! És az a sok fajta paradicsom, én meg veszem drágán a piacon... :-( Annyira szépek már a képeid!
VálaszTörlésKöszi!
TörlésTényleg nagyon gyönyörű lett minden: a ketchup, a fényképek, minden! És köszi a játékot! :)
VálaszTörlés:)))
TörlésMennyeien hangzik!! Most vadászok paradicsompasszírozót, de nem igazàn mozgok otthonosan a témâban....
VálaszTörlésA fényképek ismét csudiszépek!!!
Nekünk egy ősrégi német gyártmány van, én fel sem bírom emelni:(((
TörlésGyönyörű képek! Az jutott eszembe mi van akkor ha leturmixolom a paradicsomot, akkor a sűrűje elválik a vizes levétől, a lét elteszem üvegekbe a paradicsomlevesbe jó lesz, a sűrűjét viszont így nem kell sokáig főzni csak eggyet rottyan és a vitaminok is benne maradhatnak és gyorsabban elkészül a ketchup! Szerinted?
VálaszTörlésMég nem próbáltam így, de biztos működik:)
TörlésFlóra!!
TörlésÉn leszedtem a paradicsom héját,kivágtam a közepét és bele a literes turmixgépbe... Mivel nem vettem passzírozót egy új szúnyogháló darabot gumiztam a fazékra széles gumival és szilikonos kenőlapáttal átnyomtam rajta a levet. Mag egy szál sem ment bele és az 1 liter léből csak 1 evőkanál mag maradt,amit kicsi dobozokban betettem a fagyasztóba és később elő tudom venni bele a pöribe...
Babette:Ezt a receptet ma fogom kipróbálni:)))))
A "darált piros paprika" mit jelent? A bolti őrölt pirospaprikát?
VálaszTörlésIgen azt jelenti.
VálaszTörlésIsteniek a képek is és a recept is! Elkészítettem, maradt ki pár kanállal amit meghagytam friss fogyasztásra a gyerekeim közelharcot vívtak érte:) Tavaly a Limara félét tettem el, az is finom de az inkább fűszeresebb olyan felnőtteknek való ez pedig a gyerekek kedvence lett...Köszönöm Moni
VálaszTörlésNagyon örülök,tetszett a recept és hogy ízlett a gyerekeknek!
TörlésMa kész lettem vele, 10 kis üveg lett. Nagyon fini, a fiaim nem győzik enni.
VálaszTörlésNekem nincs paradicsompasszírozóm, úgyhogy leturmixoltam az egészet, és átnyomtam nagylyukú szitán. Így is jó lett, íze, sűrűsége teljesen jó!
Ági
Jaj, nagyon örülök, hogy ízlett a fiúknak! Nálam is a fiúk kedvence!
TörlésÉs köszönöm, hogy megosztottad velünk a sikeredet:D
Ha a zöldek nincsenek frissen, jó a bolti zacsis is, csak akkor ugye nem tudom kivenni a szószból, de az úgyis szétfő!
VálaszTörlésIgen, persze. nem baj, ha szárítottan teszed bele. A turmixolásnál szépen beledolgozódik!
TörlésHát úgy látom a házi ketchup beavatást ezzel fogom kezdeni... már csak passzírozót kell szereznem :) köszi
VálaszTörlésGergő! Fentebb írták, hogy nem kell feltétlenül passzírozó:)
TörlésKipróbáltam,sikerült!Színe,íze,sűrűsége szuper!!!!
VálaszTörlésNagyon gusztán néz ki, sajna idén nem sikerült eltennem. Gyönyörűek a képek is, gratulálok!
VálaszTörlés