2012. augusztus 26., vasárnap

Ketchup



Második alkalommal készítjük ebből a receptből a ketchupot. Tökéletes, mind ízében mind állagában. Ilyenkor augusztusra a paradicsom is gyönyörű zamatossá érik a kertben.Évek óta magunknak termesztjük a kerti zöldségeket.Tavaly az egy adag kevésnek bizonyult. Már karácsony tájékán keresgéltük a sok kis dzsemes üveg között, hátha akad még valahol egy üveggel. Az éven duplázunk, de az is lehet triplázunk.

 Dizájnmenza dobozos játéka az E számokat tartalmazó bolti  ételek otthoni reprodukálására hív játszani. Bátran állíthatom, hogy ebben a ketchupban biztos nincs színező, és adalékanyag...de van íze, igaz színe, és hihetetlen zamata.....





Hozzávalók:


3 kg paradicsom
1 kg paprika(nálam kápia)
5 nagy fej vörös hagyma
5 db nyári alma
20 dkg cukor
3 kk só
1 dl 10 %-os ecet
2-3 ek darált piros paprika
szemes bors,szegfűszeg, szegfűbors, mustármag( mindegyikből egy evőkanálnyi )
2 db fahéj
oregánó, bazsalikom, kakukkfű frissen (mennyiség opcionális)









 Elkészítés:


A zöldségeket apró darabokra vágom. A fűszereket a cukor, a só, az ecet és a paprika kivételével teatojásba rakom . A zöldségekkel együtt felteszem főni, a fahéjat és a  zöldeket csak beledobom. Egészen addig rotyogtatom míg puhára nem főnek az alkatrészek.A teatojást , a fahéjat és a zöldeket kiemelem a pépből. Ezután paradicsompasszírozón  az egészet átdarálom. Már itt látszik, hogy milyen sűrű zamatos masszát kapunk. Visszatesszük főni , itt tesszük bele a cukrot, sót, ecetet és a paprikát és főzzük, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Paradicsomfüggő a dolog. Természetesen kóstolgatjuk, kerülhet még bele  só, cukor, esetleg bors, és a csípős paprika,2-3 gerezd fokhagyma ha kedveljük. Mielőtt üvegekbe töltenénk bot mixrerrel átkeverjük, a selymes állag érdekében.

Ha sűrűbb ketchupot szeretnénk, akkor  3 ek. étkezési keményítőt elkeverünk egy kis hideg vízben és a fövés befejezése előtt belekeverjük a ketchupba. Egyet forralunk rajta.
Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban pihentetjük . 










29 megjegyzés:

  1. Ismét nagyon hangulatosak a képek, a ketchupnak pedig gyönyörű a színe, biztosan az íze is nagyon finom! :) Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  2. Tavaly én is készítettem, igaz másabb recept szerint, de nagyon finom lehet ez is:) Mentem is, kipróbálom az idén ezzel:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ritkán eszünk kecsupot, de pont azért mert annyira nem szimpi a bolti, de ezt szívesen betáraznám én is a kamrámba:)

    VálaszTörlés
  4. Klassz, hangulatos képeid vannak. Olyan kis romantikus, vidéki stílus...Jók!))

    VálaszTörlés
  5. Jujj, de brutál jó! És az a sok fajta paradicsom, én meg veszem drágán a piacon... :-( Annyira szépek már a képeid!

    VálaszTörlés
  6. Tényleg nagyon gyönyörű lett minden: a ketchup, a fényképek, minden! És köszi a játékot! :)

    VálaszTörlés
  7. Mennyeien hangzik!! Most vadászok paradicsompasszírozót, de nem igazàn mozgok otthonosan a témâban....
    A fényképek ismét csudiszépek!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk egy ősrégi német gyártmány van, én fel sem bírom emelni:(((

      Törlés
  8. Gyönyörű képek! Az jutott eszembe mi van akkor ha leturmixolom a paradicsomot, akkor a sűrűje elválik a vizes levétől, a lét elteszem üvegekbe a paradicsomlevesbe jó lesz, a sűrűjét viszont így nem kell sokáig főzni csak eggyet rottyan és a vitaminok is benne maradhatnak és gyorsabban elkészül a ketchup! Szerinted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem próbáltam így, de biztos működik:)

      Törlés
    2. Flóra!!
      Én leszedtem a paradicsom héját,kivágtam a közepét és bele a literes turmixgépbe... Mivel nem vettem passzírozót egy új szúnyogháló darabot gumiztam a fazékra széles gumival és szilikonos kenőlapáttal átnyomtam rajta a levet. Mag egy szál sem ment bele és az 1 liter léből csak 1 evőkanál mag maradt,amit kicsi dobozokban betettem a fagyasztóba és később elő tudom venni bele a pöribe...
      Babette:Ezt a receptet ma fogom kipróbálni:)))))

      Törlés
  9. A "darált piros paprika" mit jelent? A bolti őrölt pirospaprikát?

    VálaszTörlés
  10. Isteniek a képek is és a recept is! Elkészítettem, maradt ki pár kanállal amit meghagytam friss fogyasztásra a gyerekeim közelharcot vívtak érte:) Tavaly a Limara félét tettem el, az is finom de az inkább fűszeresebb olyan felnőtteknek való ez pedig a gyerekek kedvence lett...Köszönöm Moni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök,tetszett a recept és hogy ízlett a gyerekeknek!

      Törlés
  11. Ma kész lettem vele, 10 kis üveg lett. Nagyon fini, a fiaim nem győzik enni.
    Nekem nincs paradicsompasszírozóm, úgyhogy leturmixoltam az egészet, és átnyomtam nagylyukú szitán. Így is jó lett, íze, sűrűsége teljesen jó!
    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, nagyon örülök, hogy ízlett a fiúknak! Nálam is a fiúk kedvence!
      És köszönöm, hogy megosztottad velünk a sikeredet:D

      Törlés
  12. Ha a zöldek nincsenek frissen, jó a bolti zacsis is, csak akkor ugye nem tudom kivenni a szószból, de az úgyis szétfő!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, persze. nem baj, ha szárítottan teszed bele. A turmixolásnál szépen beledolgozódik!

      Törlés
  13. Hát úgy látom a házi ketchup beavatást ezzel fogom kezdeni... már csak passzírozót kell szereznem :) köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gergő! Fentebb írták, hogy nem kell feltétlenül passzírozó:)

      Törlés
  14. Kipróbáltam,sikerült!Színe,íze,sűrűsége szuper!!!!

    VálaszTörlés
  15. Nagyon gusztán néz ki, sajna idén nem sikerült eltennem. Gyönyörűek a képek is, gratulálok!

    VálaszTörlés