2012. augusztus 16., csütörtök

Fahéjas sült szilvás fagyi





Egy újabb fagyi.A sült barackos adta az ihletet, meg az a recept, amit éppen olvastam a sütőben sült szilvalekvárról.
Hihetetlenül intenzív szilvás íz. A karamellizálódott cukor , fahéj és szilva együtt pedig nagyon finom.







Hozzávalók:

50 dkg szilva magozva tisztán mérve
a tetejére 2-3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
mazsola ízlés szerint,továbbá pár kanál rum




Elkészítés:

A szilvákat megmossuk, magját eltávolítjuk, hőálló edénybe rakjuk a vágásokkal felfelé. Megszórjuk a cukor,vaníliás cukor , fahéj keverékével és addig sütjük, amíg szépen karamellizálódik rajta a cukor. Ez kb. 30 perc.
Kihűtjük. Ha kihűlt boitmixerrel pürésítjük az edény alján lévő karamellizálódott cukros levet se öntsük ki, keverjük azt is a szilvához.. A tejszínt a cukorral tejföl sűrűségűre verjük, belekeverjük a sült szilvás masszát.Teszünk még bele ízlés szerint mazsolát, esetleg pár kanál rumot, rumaromát. Edénybe kanalazzuk,fagyasztjuk, majd fogyasztjuk:)


Bónuszként sütöttem hozzá finom citromos kekszet Gondaanyu receptje alapján. Pár darabot nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggattam, és megtöltöttem a  majdnem kész fagyival. A többi kekszet csak úgy mellé kínáltam.


Citromos keksz Gondaanyutól:

Ennek a mennyiségnek a fele is elég sok lesz belőle.
Hozzávalók:   50 dkg liszt
                     25 dkg margarin
                     25 dkg porcukor
                     egy egész tojás és egynek a sárgája
                     egy citrom leve és reszelt héja
                     csipet só
                     fél csomag sütőpor

Összegyúrjuk a hozzávalókat. Egy nagyon szép, selymes tészta lesz belőle.  Azonnal kinyújtjuk, vékonyra, 2-3 mm - re. Kiszaggatjuk, előmelegített 200 fokos sütőben világosra sütjük.










2 megjegyzés: