2013. január 21., hétfő

Tejes zsemle


Péksütemény kategória. Gyakran sütök egyszerű , gyors zsemléket kifliket. Tízóraira, uzsonnára. Ha időm engedi még kísérletezni is sikerül a receptekkel. Ez úgy történik, hogy találomra teszem bele a hozzávalókat, és dagasztás közben adagolok bele még ezt-azt. Hát ez a zsemle is így született. Egy kisebb sütikiszúróval még mosolygósabbá tehetjük a zsemléket. Talán a csemeték is szívesebben eszik.



Hozzávalók 12 db 9-10 dkg-os zsemlékhez:

60 dkg liszt (kenyérliszt)
3 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
csipet cukor
2 teáskanál só
1 tojás
kb. 0,5 dl olaj vagy olvasztott vaj.
A hozzávalókból lágy de rugalmas tésztát dagasztunk. A lisztet dagasztótálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Ide jön a morzsolt élesztő ,a langyos tej a cukor. Kicsit össze keverjük , a szélekről ráhúzgáljuk a lisztet , hagyjuk 10-15 percig dolgozni az élesztőt. A többi hozzávalót is hozzátesszük. A dagasztást befejezzük. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk. 10-12 egyenlő darabra vágjuk, gömbölyítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejét tejjel lekenjük. A sütőt bekapcsoljuk. Amíg bemelegszik, addig kel a tészta. Forró sütőben szép pirosra sütjük. Ez már majdnem kalács :)Foszlós , puha, 





6 megjegyzés:

  1. Ez -mint mindig-remek!!:)
    A képek pedig gyönyörűek!:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik nekem ez a recept, lehet ma el is készítem, mert nagyon jól néz ki.
    Lenne egy kérdésem: 0,5 dl olvasztott vaj súlyban kb mennyi lenne? 10 dkg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vajból elég kb. 5 dkg olvasztva. Mindjárt javítom a receptet.

      Törlés
  3. Szia. Ma megcsináltam vacsorára, és seperc alatt el is fogyott. Férjem és a gyerekek is tömték befelé :) Legközelebb tuti tripla adagot készítek :) Köszönöm a receptet :) Üdv: Dóra

    VálaszTörlés