Zablisztes szeder cobbler fahéjas mascarpone krémmel



Olyan lassan ér ide a szeder szezon, a szervezetünk pedig szinte kiabál a vitaminokért. A fagyasztó tartogat még meglepetéseket, egy kis nassolni való pedig mindenkinek kijár, főként így hétvégén. Már évek óta nem csinálunk nagy felhajtást a húsvéti nagy előkészületekből, ezért 1 héttel előtte is belefér egy kis édesség. 

A cobbler isteni desszert. Mert egyszerű, mert hamar megsül, és mert ezernyi variációja van. Én mégis szederrel szeretem a legjobban. Nyáron kötelezően hideg fagyival. Ilyenkor pedig egy kis lágy édeskés krémmel tálalom.




Hozzávalók:


Gyümölcsös részhez:
60 dkg  szeder, vagy bármilyen más gyümölcs
4 ek cukor
1 vaníliás cukor
2 ek liszt vagy étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor

Tésztás részhez:
15 dkg sima liszt
10 dkg zabliszt
5 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl joghurt vagy tejszín
pici só


+cukor a tetejére

Krém: 
2 dl mascarpone (házi, lecsöpögtetett sűrű tejfölből)
5 dkg porcukor
fél mokkáskanál fahéj



Egy pite sütőt vagy jénait vagy apró kis sütőformákat  kivajazunk. Beleszórjuk a még fagyos gyümölcsöt.Természetesen friss gyümölccsel is készülhet.
Megszórjuk a cukrok+liszt keverékével. 

A tésztához a száraz részeket összekeverjük (liszt+sütőpor+cukor+só), a tojást elkeverjük a joghurttal vagy a tejszínnel. A vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk, eldolgozzuk, hozzá öntjük a tojásos keveréket, összedolgozzuk. Lágy ragacsos masszát kapunk, de ez nem baj. Lisztes kézzel kis gömböcöket formálunk és rádobáljuk a gyümölcsre. Nem baj ,ha nem teríti be teljesen, mert sülés közben összenőnek. A tetejét megszórjuk cukorral( a barna cukor még jobb) , mehet a 160 fokos sütőbe 20-25 percre. Akkor jó , ha a gyümölcs sziruposan rotyog, a teteje, pedig ropogós barnára sült:D

A langyos desszertet a lehűtött fahéjas mascarpone krémmel tálaljuk.



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések