Sajtos pogácsa


Egy egyszerű pogácsa receptet hozok, ami a család kedvence a  vajas pogácsa és a krumplis tepertős pogácsa mellett. A hozzávalókat tekintve majdnem egyezik a vajas pogácsa receptjével, a sajt mennyisége több, és egész tojással készül a 2 db sárgája helyett.
Az egész telet sikerült betegség nélkül megúsznunk, de most mikor már elvileg és gyakorlatilag tavasznak kellene lennie, most lett beteg mindenki :((( Ilyenkor minden kívánság teljesül. Ez a pogácsa is így sült, kívánságra.


Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg vaj (margarinból 25 dkg)
3 dkg élesztő
1 egész tojás
1 dl tej
1 kis doboz tejföl
15 dkg reszelt sajt
3 mokkáskanál só


Elkészítés:

Az élesztőt egy csipet cukorral az 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat és a reszelt sajtból 10 dkg-ot. Kis mélyedést készítünk és ide adagoljuk a tejfölt, az egész tojást és a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Az a lényeg, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha nagyon ragadna adjunk még hozzá lisztet. Én gyakran járok így. A liszt minősége , a tojások nagysága és a tejföl sűrűsége is befolyásolhatja a tészta állagát. Ezután, ha szépen összeállt a tészta kb. fél órát pihentetjük letakarva. Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és kinyújtjuk a kívánt vastagságra és mint a bejglit feltekerjük. Így is pihentetjük 20 percet.Ettől nem lesz leveles, csak olyan szép.... Kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és tepsibe sorakoztatjuk. Itt ismét pihen és kel még fél órát. Ez idő alatt lekenjük egy kis langyos tejjel és tetejét a maradék 5 dkg sajttal  megszórjuk. A sütőt előmelegítjük . Forró sütőben sütjük, a hőfokot NEM! vesszük le sülés közben. Szép aranybarnára sütjük.








Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések