Vendégposzt : Kemencében sült kapros túrós lángos







A hétvégén országszerte remek rendezvények várták a kedves látogatókat a Tájházak Napja alkalmából.Barátainkkal mi is részesei lehettünk egy kicsit ennek a napnak. Sok-sok tepsi kenyérlángost megsütöttünk. A hangulat nagyon jó volt, az idő remek, a nézelődők, látogatók pedig nagyon kedvesek. A 20. tepsi kenyérlángos után a kemence eléggé kihűlt, félve vetettük be ezt a kapros túrós lángost/kalácsot, de nem kellet csalódnunk.



Fogadjátok szeretettel Gabi barátnőm zseniális receptjét és szívet melengető történetét édesapjáról.....

"Cserehát egyik legeldugottabb és legszebb völgyében fekvő falu Szanticska. A falucska neve Szent Istvánt idézi, hisz az államalapító „szentecskét” az itt élők így becézték. Édesapám itt született, itt nevelkedett. A nyolcvanas évek végén a kis falunak mindössze két lakója volt csak, egyikőjük Apukám nagynénje. Utoljára ő hozott nekünk kemencében készült kapros-túrós lángost, amelyet réges-régen Déd nagymamám készített a földekről hazatérő férfiaknak. Édesapám nagyon sokat mesélt arról, hogy milyen finomakat sütött a nagymamája.
Szombaton ismét felkerekedtünk Babettel kemencés sütögetésre, s elhatároztam, hogy örömet szerzek Édesapámnak…


Kapros-túrós lángos: (2 nagy lángos)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- egy marék cukor
- egy kevés só
- 1 db tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
-  kb. 3 dl tej

Töltelékhez:

-      - 0,5 kg tehéntúró
-      - cukor ízlés szerint
-      - 1 db tojás
-      - aprított kapor ízlés szerint
-      - csipet só


Elkészítés:

Az élesztőt fél dl tejben, kicsi cukorral megfuttatom. Dagasztó tálba teszem a lisztet, kis mélyedést készítek, beleteszem a többi hozzávalót, majd az élesztős tejet is. A tésztát kézzel jól kidolgozom. Közepes keménységű tésztát készítek. Konyhai törlővel letakarom, jól megkelesztem (kb. fél óra alatt). Amíg a tészta kel, addig összekeverem a töltelék hozzávalóit.
A megkelt tésztát két részre osztom. Négyzet alakúra nyújtom, közepébe terítem a túró felét. Behajtom a négy sarkát (utólag kiderült, hogy egészen középig), majd újra behajtom a négy sarkát, hogy nyolcszögletű legyen. Kb. 20 percet kelesztem, majd a tetejét tojással lekenem, és mehet a kemencébe.
Láttam Apukámon, hogy felidéződtek a régi emlékek, amikor a frissen kisült lángost elé tettem. Számomra felért egy igazi Apák napjával ez a szombat délutánJ…"
ui: A lángos otthon a sütőben is megsüthető.
A jó öreg kemence sok szép kenyeret , lángost kiszolgált már







Itt már  a huszadik tepsi kenyérlángost dagasztottuk :D

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések