2015. december 11., péntek

Tiramisukeksz



A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában is


Hozzávalók
a tésztához:
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
20 dkg lágy vaj
10 dkg nyírfaporcukor
1 evőkanál rum
1 tojás
a forgatáshoz:
néhány evőkanál nyírfacukor
a szóráshoz:
keserű kakaópor
a krémhez:
20 dkg mascarpone
5 dkg lágy vaj
1 csomag vaníliás cukor (10 g)
1/2 teáskanál azonnal oldódó kávé
2 evőkanál nyírfaporcukor




A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat. A tojással és a rummal összegyúrjuk. Diónyi gombócokat formázunk a tésztából, és nyírfacukorban megforgatjuk. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kissé távolabbra sorakoztatjuk, és pohár aljával mindet kissé lenyomkodjuk. 160 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a kekszek széle barnulni nem kezd; ez 6-8 perc. Ezután kihűtjük.
A krémhez a mascarponét a vajjal alaposan kikeverjük, és ízesítjük a többi hozzávalóval.
2-2 kekszet krémmel megtöltünk, a tetejüket kakaóporral megszórjuk. Érdemes 1 éjszakát pihentetni, másnapra megpuhul.


2 megjegyzés: